Placek jogurtowy z kruchym ciastem

Placek jogurtowy to pyszne ciasto ze spodem z kruchego ciasta i aksamitną masą jogurtową. Masa jest wspaniale puszysta dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu oraz ubitej pianie z białek jajek.

Placek jogurtowy to pyszne ciasto ze spodem przyrządzonym z kruchego ciasta i aksamitną masą jogurtową na jego wierzchu. Masa jest wspaniale puszysta dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu oraz ubitej pianie z białek jajek. Placek jogurtowy według niniejszego przepisu to prawdziwy smakołyk. Masa jogurtowa jest soczysta i odświeżająca, a kruche ciasto na spodzie i na górze placka czyni go dodatkowo atrakcyjnym. Przepis łatwy, prosty, szybki, efekt znakomity. Ot taki placek zarówno na niedzielę, jak i do przyrządzenia nawet w środku tygodnia. Pamiętaj, że jogurt winien mieć 10 % tłuszczu (najlepszy będzie jogurt grecki), inaczej nici z dobrego smaku. Kakao nie jest obowiązkowe. Szczegóły w przepisie.

Składniki na kruche ciasto

220 gramów mąki pszennej
150 gramów zimnego masła
90 gramów cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
cytryna
3 żółtka wiejskich jajek
kakao
sól

Składniki na masę jogurtową

750 gramów jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu 10%
wanilia
37 gramów skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 białka jajek wiejskich
150 gramów cukru

Przepis na placek jogurtowy

Do dużej miski wsyp mąkę oraz dodaj pokrojone zimne masło. Całość przesiekaj dużym nożem, a następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zetrzyj skórkę z cytryny i również dodaj do ciasta. Dzięki niej Twój placek jogurtowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Oddziel żółtka od białek trzech wiejskich jajek, a następnie dodaj żółtka do składników w misce. Zamieszaj szybko wszystkie składniki, aby powstało kruche ciasto.

Podziel kruche ciasto na połowę. Jedną z połówek owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą połowę ciasta podziel jeszcze na pół. Jedną z tak uzyskanych części owiń folią spożywczą. Do drugiej dodaj łyżkę kakao i wymieszaj szybko. Następnie również i tę część z dodatkiem kakao owiń folią spożywczą. Oba kawałki ciasta włóż do lodówki. Trzymaj kruche ciasto w lodówce przez godzinę.

Podczas gdy ciasto się chłodzi do czystej dużej miski przełóż jogurt grecki. Następnie dodaj do niego skrobię kukurydzianą oraz wanilię. Zamieszaj i odłóż na chwilę na bok.

W misce malaksera lub blendera ubijaj białka trzech jajek na pianę dodając stopniowo cukier puder. Uzyskaną z białek i cukru pianę dodawaj stopniowo do jogurtu i mieszaj całość, aby powstała jednolita masa.

Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyjmij wszystkie kawałki kruchego ciasta z lodówki. Największy kawałek delikatnie rozwałkuj, a potem wyłóż nim spód formy.

Porada-> tortownica musi mieć wysokie brzegi, bowiem podczas pieczenia placek jogurtowy bardzo mocno rośnie.

Na spód ciasta wylej masę jogurtową i rozłóż ją równomiernie. Następnie z pozostałych dwóch kawałków kruchego ciasta odrywaj cząsteczki i układaj je na wierzchu placka jogurtowego. Piecz placek jogurtowy z kruchym ciastem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 minut. Podawaj posypany cukrem pudrem. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepiej w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj również świetny sernik mojej teściowej. Przepis łatwy i przejrzysty.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *