Placek po węgiersku

Duży placek ziemniaczany chrupiący z zewnątrz a miękki w środku obłożony gulaszem wieprzowym, a następnie złożony na pół i podany w sosie z gulaszu.

Placek po węgiersku to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Potrawa ta jest żywym dowodem na przyjaźń polsko-węgierską, ponieważ składa się z dwóch potraw wielbionych przez oba narody. Polacy kochają ziemniaki i placki ziemniaczane, zaś Węgrzy są wielkimi amatorami wszelkiego rodzaju gulaszy. Połączenie placków ziemniaczanych z gulaszem nie może nam nie smakować. To danie po prostu rzuca na kolana.

Placek po węgiersku przepis

Składniki na gulasz wieprzowy

500 gramów wieprzowiny (łopatka, karczek)
cebula
papryka mielona słodka
mąka pszenna
sól, pieprz
olej do smażenia

Przepis na gulasz wieprzowy

Mięso umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój wieprzowinę w kostkę według uznania, ale sugeruję raczej większe kawałki. Mięso dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój na kawałki lub w grube piórka.

Na patelni rozgrzej olej. Oprósz mięso mąką, jej nadmiar usuń, a następnie wrzuć kawałki mięsa na patelnię. Smaż wieprzowinę na sporym ogniu, aż mięso się ładnie zrumieni. W połowie smażenia mięsa dorzuć na patelnię cebulę, a następnie zmniejsz ogień pod patelnią o połowę. Smaż całość do momentu aż cebula się zeszkli, a nawet lekko przyrumieni. Również mięso powinno być już ładnie rumiane. Całość posyp łyżką mielonej słodkiej papryki. Wymieszaj dokładnie i po kilkudziesięciu sekundach (nie przypal papryki!) podlej szklanką gorącej wody. Teraz ponownie zamieszaj całość, aż składniki połączą się. Zawartość patelni przełóż do garnka i uzupełnij całość gorącą wodą tak, aby gulasz dusił się w tzw. krótkim sosie. Placek po węgiersku owszem potrzebuje sosu, ale nie może w nim pływać.

Duś mięso pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Nie zdejmuj w tym czasie pokrywki z garnka, aby gulasz mógł się spokojnie dusić się we właściwej temperaturze. Finalnie mięso powinno rozpadać się pod naciskiem widelca, a sos być dosyć gęsty, i lekko zawiesisty (cebula rozpadnie się podczas gotowania).

Składniki na placki ziemniaczane

kilogram ziemniaków (mączyste)
2 spore cebule
mąka pszenna (kopiasta łyżka)
jajko wiejskie
sól i pieprz według uznania
olej do smażenia

Przepis na placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz, opłucz pod wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że ziemniaki muszą być mączyste czyli takie, które zawierają dużo skrobii (np. takie, których używasz do przygotowywania puree). Obierz cebule i również pokrój je na kawałki. Ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż starte ziemniaki na sito, połóż je na garnku i delikatnie odciśnij z nich nadmiar wody. Pozostaw w garnku płyn z odciśniętych ziemniaków, aby nieco się ustał, a gdy to nastąpi delikatnie odlej wodę, aby na dnie garnka pozostała tylko skrobia ziemniaczana.

Porada-> ziemniaki oczywiście możesz równie dobrze zetrzeć ręcznie na tarce.

Masę ziemniaczaną przepuść jeszcze raz przez maszynkę dodając tym razem cebule. Odciśnij masę ziemniaczano-cebulową z nadmiaru wody. Do odciśniętej masy dodaj skrobię ziemniaczaną, która pozostała w garnku, kopiastą łyżkę mąki pszennej, wbij  jajko, dodaj łyżeczkę soli i tyle samo pieprzu. Całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej dobrze na patelni olej, a następnie formuj placki i smaż je na średnim ogniu. Placki ziemniaczane muszą być środku dobrze usmażone, a z wierzchu chrupiące. Usmażone placki konieczne odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Placek po węgiersku sposób podania

Wyłóż placki ziemniaczane na talerz. Na wierzch placków nałóż gulasz wieprzowy, a następnie przykryj całość kolejnym plackiem ziemniaczanym. Całość podlej dodatkowo sosem z gulaszu, a placki posyp po wierzchu startym oscypkiem. Podawaj z surówkami według wyboru.

W moim daniu użyłam jednego dużego placka ziemniaczanego wielkości patelni, na jedną jego połowę nałożyłam gulasz i złożyłam go na pół. Oczywiście decyzja czy użyć dużego placka czy dwóch nieco mniejszych należy do Ciebie.


Wypróbuj również genialny <<przepis na gulasz węgierski z golonki wieprzowej>>. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *