Placki gryczane z porem i kaszą paloną

Smażone placki gryczane z porem z dodatkiem płatków owsianych i dymki to pomysł na sycące danie.

Placki gryczane z porem to sycące i pyszne danie, które szczególnie zadowoli amatorów palonej kaszy gryczanej. Ta charakterystyczna w smaku kasza dominuje w smaku placków. To dobra wiadomość dla osób, które nie przepadają za porami z uwagi na ich zdecydowany ostry smak. Placki gryczane z porem to świetna pozycja dla wegetarian, ale polecam je wszystkim smakoszom, także mięsożercom.

Składniki

150 gramów palonej kaszy gryczanej
2 duże pory
płatki owsiane
1 wiejskie jajko
natka pietruszka
dymka
sól, pieprz

Przepis na placki gryczane z porem

W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody. Następnie wrzuć kaszę gryczaną (dowiedz się jakie właściwości ma kasza gryczana) i gotuj ją około 7 minut na mocnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby po upływie wskazanego czasu woda niemal cała wyparowała. Następnie zgaś ogień pod garnkiem z kaszą, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na palniku, na którym kasza się gotowała aby całkowicie zmiękła. Potrwa to 20 minut.

Natka pietruszki i dymka to zdrowe dodatki do moich placków gryczanych z porem. Ponieważ kasza gryczana jest zwykle sypka nie jest łatwo przygotować z niej placki. Elementem, który zwykłe łączy składniki w takim przypadku jest mąka. Tym razem proponuję jednak użyć płatków owsianych.

Ugotowaną kaszę gryczaną przełóż do dużej miski, a następnie wbij do niej jajko i wsyp kilka łyżek płatków owsianych. Dodaj sól i pieprz, zamieszaj i odstaw aby płatki nasiąknęły, spęczniały i spoiły całość, jak należy.

Posiekaj trochę natki pietruszki i dymki, a następnie wrzuć je do kaszy. Przekrój pory wzdłuż, umyj i pokrój w półplasterki. Pokrojone pory wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj warzywo dwie minuty aby zmiękło.

Odcedź podgotowane pory na sicie i przelej obficie zimną wodą, a następnie odciśnij z jej nadmiaru. Przełóż pora do kaszy. Następnie rękami zagniataj całość jak ciasto, aby powstała lepka klejąca się masa. W razie konieczności dopraw do smaku. Gotową masę przełóż do małej miski, przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Na koniec formuj zwilżonymi dłońmi nieduże i niezbyt grube placki gryczane, a następnie smaż na średnim ogniu z dwóch stron w sumie około 4-5 minut. Placki gryczane powinny być super chrupiące z zewnątrz.

Placki gryczane sposób podania

Podawaj na ciepło lub z temperaturze pokojowej w towarzystwie gęstego jogurtu greckiego.


Wypróbuj również placki ziemniaczane z sosem grzybowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *