Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane z sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym sosem grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów są oczywiście ozdobą każdego menu w polskich restauracjach. Sztuką jednak jest znaleźć restaurację, w której przyrządzają naprawdę dobry sos grzybowy. Zdarza się niestety wciąż zbyt często, że i placki ziemniaczane zrobione są byle jak. Zatem gdy masz wolny dzień i rodzinę przy boku przygotuj we własnej kuchni pyszne domowe placki ziemniaczane, które okrasisz wybornym sosem grzybowym. Jeszcze lepiej, jeśli taki sos zrobisz z grzybów takich prosto z lasu. Ważne jednak, aby były to grzyby jadalne.

Składniki na placki ziemniaczane

1 kilogram mączystych ziemniaków
4 duże cebule
kopiata łyżka mąki pszennej
wiejskie jajko
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
500 ml oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na sos grzybowy

500 gramów świeżych podgrzybków
1 litr domowego wywaru jarzynowego lub grzybowego
duża cebula
masło
oliwa z oliwek
mąka pszenna
gęsta, kwaśna 18 % śmietana
sól, pieprz

Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Przygotuj sos grzybowy ze świeżych podgrzybków. Wykorzystaj w tym celu mój przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów. Pamiętaj, aby pokroić grzyby w duże kawałki, dzięki czemu będą smakować i wyglądać na talerzu znacznie lepiej.

Gotowy sos odstaw na bok, a w tym czasie przygotuj ciasto na puszyste placki z ziemniaków. Wykorzystaj mój przepis na placki ziemniaczane grubo tarte.

Aby przygotować placki  obierz  kilogram mączystych ziemniaków, a następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Przełóż starte ziemniaki na sito, które następnie połóż na garnku. Delikatnie odciśnij nadmiar wody ze startych ziemniaków tak, aby nie zniszczyć struktury startych warzyw. Następnie przełóż ziemniaki z powrotem do miski. Gdy woda w garnku się ustoi odlej ją delikatnie. Na spodzie garnka zobaczysz odstaną skrobię, którą dodaj do masy ziemniaczanej na placki.

Do startych ziemniaków dodaj startą na drobnych oczkach tarki cebulę, a następnie wsyp 1 maksymalnie 2 łyżki mąki pszennej. Wbij dwa wiejskie jajka, dodaj sól i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec zetrzyj również dość sporo gałki muszkatołowej do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

Na rozgrzaną patelnię z olejem lub smalcem nakładaj przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną, a następnie formuj placki. Smaż placki ziemniaczane 2-3 minuty na średnim ogniu. Odwróć placki na drugą stronę i smaż kolejne dwie minuty.

Usmażone placki rozłóż na talerzu, a następnie polej je obficie sosem grzybowym. Podawaj od razu.


Wypróbuj także pyszny przepis na kaszę jęczmienną z sosem grzybowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *