Pljeskavica z serem smaki Bałkanów

Pljeskavica z serem to dwukrotnie mieszane mięso mielone dojrzewające w lodówce, a następnie formowane w kotlety, wypełnione serem i pieczone na ruszcie.

Pljeskavica z serem (Gurmanska Pljeskavica) to jeden z najpopularniejszych fast foodów na Bałkanach. Trudno przypisać ją do kuchni konkretnego kraju, bowiem jadana jest chętnie zarówno w Chorwacji, Serbii i pozostałych krajach na Bałkanach. Te dość tradycyjne kotlety mielone są na Bałkanach spuścizną po wieloletniej okupacji Tureckiej tego rejonu Europy. Zwykle pljeskavicę przygotowuje się z mieszanego mięsa wołowego i jagnięcego, a obowiązkowymi dodatkami są ajwar i biała cebula. No i oczywiście pita lub bułka, w której umieszcza się kotleta wraz z dodatkami. Proste i smaczne.

Składniki

700 gramów młodej wołowiny lub karczku cielęcego
300 gramów mielonego mięsa jagnięcego
czosnek 4-6 ząbków
ser żółty (kaszkawał, cheddar, oscypek)
sól 3 łyżeczki (15 gramów)
pieprz pół łyżeczki (3 gramy)

Pljeskavica z serem przepis

Mięso zmiel w maszynce dwa razy. To ważne. Do zmielonego mięsa dodaj sól. Tak, soli ma być dość sporo, bowiem na Bałkanach lubią naprawdę porządnie posolone mięsiwa.

Do tradycyjnej pljeskavicy nie dodaje się żadnych przypraw poza solą. Wiele osób na Bałkanach lubi dodać jednak „od siebie” małe co nieco. Może to być papryka mielona, vegeta, ajwar, a także inne, czasem dość zaskakujące składniki. Ja uwielbiam mieszankę przypraw baharat, dlatego czasem dodaję ją do pljeskavicy.

Woda z czosnkiem kluczem dobrego smaku

Do garnka wlej 120 ml wody, a następnie wrzuć do niej obrane i grubo posiekane ząbki czosnku. Gotuj czosnek w wodzie na wolnym ogniu 15-20 minut, a następnie odcedź go. Uzyskaną wodę (powinno jej pozostać 100 ml) z wyraźnym zapachem czosnku pozostaw do przestudzenia, a następnie wlej ją do przyprawionego wcześniej mięsa.

Wyrabiaj teraz mięso (jak ciasto na pierogi) przez około 10 minut. Dzięki dodatkowi aromatyzowanej wody porządnie (bo dwukrotnie) zmielone mięso po dobrym wyrobieniu stanie się klejące i aromatyczne. I tak właśnie ma być. Wyrobione mięso włóż do czystej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 do 3 doby (minimum 24 godziny, aby dojrzało). Mięso zagniataj każdego dnia 1 lub 2 razy.

Pljeskavica z serem sposób przygotowania

W dniu serwowania dania wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed jego grillowaniem. Podczas, gdy mięso będzie czekało na swoją kolej, przygotuj dodatki. Winny to być pomidory, ajwar, biała cebula (jest łagodniejsza od tej żółtej), ostra papryka, pity, a także ser. Zwykle jest to ser wędzony, ale możesz dodać np. zwykły kaszkawał lub po prostu naszego oscypka.

Mięso podziel na kawałki. Każdy z kawałków mięsa włóż do woreczka, połóż na blat i zdecydowanym ruchem dłoni spłaszcz mięso.

Porada->Pljeskavica najlepiej smakuje w chlebku bałkańskim pita lepinja. Zobacz przepis na pita lepinja.

Kotlet winien być cienki, taki półcentymetrowej grubości, a jego średnica mieć od 10 do nawet 15 centymetrów średnicy. Na każdego kotleta połóż plaster sera i przykryj go drugim kotletem. Formuj kotleta tak, aby ser całkowicie ukryć w mięsie. Uformowane plejskavica z serem odłóż na bok.

Pljeskavica z serem sposób podania

Rozpal porządnie grilla. Pamiętaj, że grillować na węglach można dopiero, gdy te pokryją się białym nalotem. Pljeskavica z serem gotowa będzie po kilku minutach grillowania. Podawaj na ciepło z ajwarem, białą cebulą, ostrą papryczką oraz pitą.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *