Podpłomyk Diavolo czyli walka o przetrwanie

Podpłomyk Diavolo to cieniutkie ciasto z mąki i wody, z dodatkiem pikantnych składników, krótko pieczone w wysokiej temperaturze.

Podpłomyk Diavolo, czyli flammkuchen diabelski to moja propozycja na smakowity posiłek. Jak każdy podpłomyk zrobiony jest z kilku prostych składników, czyli mąki, wody, oliwy i odrobiny alkoholu. Smak podpłomyka oczywiście zależy od dodatków użytych do jego przygotowania. I tu ograniczeniem jest tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia. Mój podpłomyk to Diavolo, czyli diabeł, a zatem wiadomo, że będzie ostro! Ja użyłem składników bardzo pikantnych bo takie po prostu uwielbiam. Jest tu zatem czosnek, papryczki jalapeno, kapary i płatki chilli no i oczywiście pikantne chorizo. Nazwa podpłomyk Diavolo wszak zobowiązuje. Ty oczywiście możesz użyć wędliny jaką lubisz, kiełbasa pepperoni czy salami picante też bedą OK. Zachęcam gorąco do przygotowania tego flammkucha. Jeśli, tak jak ja,  jesteś amatorem ostrych potraw, będziesz zachwycony. Zwłaszcza, że pracy przy jego przygotowaniu niewiele, a piecze się go błyskawicznie. Koniecznie wypróbuj, ten smak to poezja.

Składniki na ciasto

200 gramów mąki pszennej
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka soli
mały kieliszek wódki
około 180 ml letniej wody

Dodatki do podpłomyka Diavolo

pikantne chorizo, kiełbasa pepperoni lub salami picante
sos pomidorowy
1 mozzarella
1/2 papryki czerwonej
kapary do smaku
3 do 4 ząbków czosnku
2 łyżki krojonych papryczek jalapeno
ser grana padano drobno tarty
płatki chilli

Przepis na podpłomyk Diavolo

Na blat przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, kieliszek wódki oraz dwie łyżki oliwy. Przemieszaj całość, a następnie wlewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj mąkę powoli, aby połączyć składniki. Gdy składniki połączą się zagniataj ciasto przez około 7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je wtedy do miski, przykryj ściereczką i odłóż na bok na 20 do 30 minut.

Nagrzej dobrze piekarnik

Podczas gdy ciasto odpoczywa rozgrzej piekarnik z blachą w środku (środkowa półka) do 250 stopni Celsjusza (grzanie góra dół). Przygotuj również wszystkie składniki, najlepiej aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Formujemy nasz podpłomyk Diavolo

Kiedy piekarnik osiągnie już właściwą temperaturę, czas przystąpić do działania. Na blacie rozsyp nieco mąki, a następnie wyłóż gotowe ciasto i rozwałkuj je cienko na kształt blachy do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia, teraz posmaruj je sosem pomidorowym (zobacz przepis na domowy sos pomidorowy idealny do podpłomyka). Na sos nakładaj kolejno: potartą mozzarellę, pikantne chorizo lub inną pikantną wędlinę, kapary, paprykę, czosnek, papryczki jalapeno. Na koniec posyp podpłomyk płatkami chilli w ilości jaką lubisz oraz tartym serem grana padano (nie przesadzaj z ilością sera).

Pieczenie ma znaczenie

Przygotowane ciasto z dodatkami zsuń razem z papierem do pieczenia na gorącą blachę z piekarnika. Piecz 5 minut, aż brzegi ciasta lekko zrumienią się, a spód będzie upieczony.  Po tym czasie przenieś podpłomyk na wyższą półkę piekarnika i włącz funkcję grill. Dopiecz podpłomyk od góry przez max. 2 minuty.

Sposób podania

Podawaj od razu po upieczeniu pokrojony radełkiem na kwadraty i polany oliwą z dodatkiem chilli. Pamiętaj, dobra rzecz piecze zawsze dwa razy.


Wypróbuj również inne podpłomyki, w linku znajdziesz aż sześć wersji na podpłomyk z Alzacji. A zatem do dzieła, każdy znajdzie coś dla siebie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *