Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji) to dzisiejszy bohater. To prosty i pyszny cienki placek z mąki i wody w kilku wersjach smakowych z różnymi dodatkami. Dla uproszczenia stosował będę jego spolszczoną nazwę, czyli podpłomyk. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się z przepisu na najbardziej alzacki flammkuchen, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą. Tutaj zaś znajdziesz propozycje komponowania kolejnych placków. Od Ciebie zależy, jaką wersję stworzysz na własne potrzeby.
Przepis na podpłomyk i propozycje podania
NUMER 1 Podpłomyk na ostro, creme fraiche (jak ją zrobić również znajdziesz na mojej stronie) wymieszana ze zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku, a na to salami, ostre, bardzo ostre. Na wierzch nałóż starty ser edamski i pokrojone w drobną kosteczkę świeże papryki: żółta, czerwona i zielona. Kolorowo zawsze znaczy smaczniej. Teraz 5-6 minut w piekarniku w 250 stopniach i 1-2 minuty na górnej półce z grillem od góry. Tak aby „płomienie z pieca liznęły brzegi ciasta”. Chrupiąco i pysznie. Zobacz przepis na podpłomyk Diavolo, ostry jak brzytwa!
NUMER 2 Podpłomyk, co chciałby być łagodny, ale jak zwykle i tak wyszedł na ostro. Czyli creme fraiche, starty ser edamski (dobrze rozpiekający się), łagodne salami, czarne oliwki, suszone oregano, no i drobniutko posiekana marynowana peperoncino. Do pieca tak, jak poprzednik, efekt boski.
NUMER 3 Podpłomyk w stylu greckim, creme fraiche, starty ser edamski, suszone pomidory, czarne oliwki, feta, suszone oregano (marynowane peperoncino też w jakiś cudowny sposób się przedostało). Po upieczeniu koniecznie udekoruj natką pietruszki.
NUMER 4 Podpłomyk na mące razowej z creme fraiche, cebulą, kiełbasą wiejską i szczypiorkiem. Ciasto nie podrosło, jak na mące pszennej, ale to całkowicie normalne przy zastosowaniu mąki razowej.
NUMER 5 Placek łososiowy z creme fraiche, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.
NUMER 6 Placek mięsny z creme fraiche, cebulą, awokado, surową kiełbaską merguez i natką pietruszki.