Podpłomyk z Alzacji w kilku wersjach

Prosty i pyszny cienki placek z mąki i wody w kilku wersjach smakowych z różnymi dodatkami.

PODPŁOMYK z ALZACJI w kilku wersjach

Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji). Oto dzisiejszy bohater. Pisałem jakiś czas temu o tym pysznym podpłomyku. Dzisiaj rozwinięcie tematu w postaci sześciu nowych propozycji na ten szybki i niewiarygodnie smaczny placek. Dla uproszczenia stosował będę jego spolszczoną nazwę. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się z przepisu na najbardziej alzacki <<flammkuchen>>, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą. Tutaj zaś znajdziesz propozycje kolejnych placków. Od Ciebie zależy, jaki stworzysz na własne potrzeby.

przepisy na podpłomyk z Alzacji w kilku wersjach