Podpłomyk z Alzacji w sześciu wersjach

Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji) to prosty i pyszny cienki placek z mąki i wody w kilku wersjach smakowych z różnymi dodatkami.

Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji) to dzisiejszy bohater. To prosty i pyszny cienki placek z mąki i wody w kilku wersjach smakowych z różnymi dodatkami. Dla uproszczenia stosował będę jego spolszczoną nazwę, czyli podpłomyk. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się z przepisu na najbardziej alzacki flammkuchen, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą. Tutaj zaś znajdziesz propozycje komponowania kolejnych placków. Od Ciebie zależy, jaką wersję stworzysz na własne potrzeby.

Przepis na podpłomyk i propozycje podania

NUMER 1   Podpłomyk na ostro, creme fraiche (jak ją zrobić również znajdziesz na mojej stronie) wymieszana ze zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku, a na to salami, ostre, bardzo ostre. Na wierzch nałóż starty ser edamski i pokrojone w drobną kosteczkę świeże papryki: żółta, czerwona i zielona. Kolorowo zawsze znaczy smaczniej. Teraz 5-6 minut w piekarniku w 250 stopniach i 1-2 minuty na górnej półce z grillem od góry. Tak aby „płomienie z pieca liznęły brzegi ciasta”. Chrupiąco i pysznie. Zobacz przepis na podpłomyk Diavolo, ostry jak brzytwa!

NUMER 2  Podpłomyk, co chciałby być łagodny, ale jak zwykle i tak wyszedł na ostro. Czyli creme fraiche, starty ser edamski (dobrze rozpiekający się), łagodne salami, czarne oliwki, suszone oregano, no i drobniutko posiekana marynowana peperoncino. Do pieca tak, jak poprzednik, efekt boski.

NUMER 3  Podpłomyk w stylu greckim, creme fraiche, starty ser edamski, suszone pomidory, czarne oliwki, feta, suszone oregano (marynowane peperoncino też w jakiś cudowny sposób się przedostało). Po upieczeniu koniecznie udekoruj natką pietruszki.

NUMER 4  Podpłomyk na mące razowej z creme fraiche, cebulą, kiełbasą wiejską i szczypiorkiem. Ciasto nie podrosło, jak na mące pszennej, ale to całkowicie normalne przy zastosowaniu mąki razowej.

NUMER 5 Placek łososiowy z creme fraiche, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

NUMER 6  Placek mięsny z creme fraiche, cebulą, awokado, surową kiełbaską merguez i natką pietruszki.


Wybierz jeden dla siebie, albo wymyśl swoją wersję.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *