Podpłomyk to cieniutki placek z mąki i wody. Tym razem przygotowałem go z ostrym salami, karczochami, papryką i serem. To moje ulubione dodatki do wszelkiego rodzaju placków takich właśnie jak podpłomyk, pizza czy flammkuchen. Przygotowanie podpłomyka nie wymaga wiele wysiłku, a jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Również pieczenie odbywa się błyskawicznie. Podpłomyk z salami na ostro to jednym słowem szybkie, sycące i niezwykle kolorowe danie dla każdego i na każda okazję.
Składniki na ciasto
220 gramów mąki pszennej
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli
mały kieliszek wódki
woda letnia około 180 ml
Dodatki do podpłomyka
gotowy sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów ostrego salami dobrej jakości
karczochy krojone z oliwy
ostre papryczki marynowane
1-2 ząbki czosnku
garść tartego parmezanu
mozzarella według uznania
suszone oregano
kawałek czerwonej papryki
oliwa extra vergine
Przepis na podpłomyk z salami
Wsyp mąkę do dużej miski. Dodaj sól, oliwę, wódkę i zamieszaj wszystko, a następnie wlej wodę i ponownie wymieszaj. Wyłóż połączone składniki na blat podsypany mąką. Jeśli ciasto klei się do rąk to wtedy dodaj do niego jeszcze nieco mąki. Zagniataj ciasto na podpłomyk kilka minut, a następnie włóż gotowe ciasto do miski. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw ją na 20 minut. Nastaw piekarnik z blachą w środku (środkowa półka) na 250 stopni Celsjusza.
Kilka minut przed włożeniem podpłomyka do piekarnika rozsyp na blacie kuchennym nieco mąki, a następnie wyłóż na niego gotowe ciasto. Rozwałkuj ciasto na podpłomyk w kwadrat, czyli kształt blachy do pieczenia. Przełóż rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia, a następnie posmaruj je niedużą ilością sosu pomidorowego. Na sos nakładaj kolejne składniki, aż Twój podpłomyk będzie gotowy do pieczenia.
Jak piec podpłomyk z salami
Gdy Twój podpłomyk jest przygotowany do pieczenia wtedy wyjmij szybko blachę z piekarnika, a następnie przełóż placek na rozgrzaną blachę (nie usuwaj papieru do pieczenia spod podpłomyka!). Od razu włóż gorącą blachę z podpłomykiem do piekarnika i piecz go 5 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Następnie włącz dodatkowo termoobieg i piecz podpłomyk z salami jeszcze 2 minuty. Po tym czasie brzegi ciasta winny być mniej lub bardziej zrumienione, a jego spód upieczony i chrupiący.
Upieczony podpłomyk pokrój radełkiem lub dużym ostrym nożem na dziewięć części. Podawaj i zajadaj od razu. Absolutnie fenomenalne jedzenie, w którym rozkochasz znajomych i całą rodzinę.
Poznaj smaczny przepis na wołowinę po burgundzku. To jest jedzenie!