Podpłomyk to cieniutki placek z mąki i wody przygotowany z ostrym salami, karczochami, papryką i serem, a następnie krótko pieczony w bardzo wysokiej temperaturze.
Składniki na ciasto
220 gramów mąki pszennej
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli
mały kieliszek wódki
woda letnia około 180 ml
Dodatki do podpłomyka
gotowy sos pomidorowy do pizzy
kilka plastrów ostrego salami dobrej jakości
karczochy krojone z oliwy
ostre papryczki marynowane
1-2 ząbki czosnku
garść tartego parmezanu
mozzarella według uznania
suszone oregano
kawałek czerwonej papryki
oliwa extra vergine
Przepis na podpłomyk z salami
Włóż mąkę do szklanej miski. Dodaj sól, oliwę, wódkę i zamieszaj, a następnie wlej wodę i wymieszaj.
Wyłóż połączone składniki na blat podsypany mąką. Jeśli ciasto lepi się do rąk dodaj jeszcze nieco mąki. Zagniataj kilka minut, a następnie włóż gotowe ciasto do miski. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut.
Nastaw piekarnik z blachą w środku na 250 stopni Celsjusza, środkowa półka.
Na blacie rozsyp nieco mąki, a następnie wyłóż gotowe ciasto i wałkuj je w kwadrat (kształt blachy do pieczenia).
Przełóż rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia, a następnie posmaruj je niedużą ilością sosu pomidorowego. Na sos nakładaj kolejne składniki.
Piecz 5 minut, a następnie włącz dodatkowo termoobieg i piecz jeszcze 2 minuty, brzegi ciasta lekko zrumienią się, a spód będzie upieczony.
Poznaj smaczny <<przepis na wołowinę po burgundzku>>. To jest jedzenie!