Podpłomyk ze szpinakiem i fetą

Podpłomyk ze szpinakiem i fetą to proste ciasto z mąki i wody rozwałkowane na cienki placek, a następnie obłożony duszonym szpinakiem, serem feta i oliwkami i krótko pieczony.

Podpłomyk ze szpinakiem, czyli popularny flammkuchen alzacki to moja kolejna wersja na smakowity posiłek. Połączenie szpinaku i fety wydawać się może oklepane. I jest tak w istocie. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, bo jest tam coś jeszcze. Flammkuchen to sycący posiłek, który znajduje swoich amatorów w całej Europie. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji nim sie zajadać to teraz jest na to właściwy moment. Zwłaszcza, że pracy przy nim niewiele, a efekt wysoce zadowalający. Podpłomyk ze szpinakiem i fetą to proste ciasto z mąki i wody rozwałkowane na cienki placek, a następnie obłożony duszonym szpinakiem, serem feta i oliwkami i krótko pieczony. Koniecznie wypróbuj, ten smak Cię zachwyci.

Składniki

250 gramów mąki pszennej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
200 ml letniej wody
400 gramów mrożonych liści szpinaku
100 gramów sera feta
creme fraiche lub kwaśna śmietana
ostry sos np. sriratcha
pasta z karczochów (opcja)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przepis na podpłomyk ze szpinakiem

Szpinak przełóż do rondelka, a następnie wlej pół szklanki wody oraz dodaj porządną łyżkę masła. Gotuj na średnim ogniu, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Następnie duś szpinak kilka minut, aby odparować jak najwięcej płynu. Gdy tak się stanie dopraw go solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotowy szpinak przełóż na sito i pozostaw do odcieknięcia.

Na blat przesiej mąkę, a potem dodaj do niej szczyptę soli oraz oliwę. Przemieszaj całość i wsyp drożdże. Teraz wlewaj stopniowo ciepłą wodą i mieszaj mąkę powoli, aby połączyć składniki. Gdy składniki połączą się zagniataj ciasto około 7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je wtedy do miski, przykryj ściereczką i odłóż na bok na 30 minut.

Pieczemy podpłomyk

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza (grzanie góra dół).

Po upływie wskazanego powyżej czasu wałkuj ciasto na cienki placek. Rozwałkowane ciasto winno mieć wielkość i kształt Twojej blachy z piekarnika. Gotowe ciasto przełóż na papier do pieczenia, a następnie rozsmaruj na nim 3 łyżki śmietany. Odciśnij liście szpinaku i rozłóż na cieście według własnego uznania.Pomiędzy szpinak rozłóż kawałki fety oraz pokrojone czarne oliwki. Jeżeli nią dysponujesz nałóż także nieco pasty z karczochów do smaku.

Podpłomyk ze szpinakiem jest gotowy do pieczenia. Należy teraz wyjąć rozgrzaną blachę z piekarnika i przełożyć na nią papier z przygotowanym podpłomykiem. Myślę, że polanie tuż przed pieczeniem podpłomyka odrobiną ostrego sosu nie tylko przełamie kolor, ale doda mu charakteru. Tak przygotowany flammkuchen włóż do piekarnika. Piecz 5 minut, a następnie włącz dodatkowo termoobieg i piecz jeszcze 2 minuty, brzegi ciasta lekko zrumienią się, a spód będzie upieczony.

Porada-> jeżeli po upływie 5 minut podpłomyk ze szpinakiem nie będzie choć trochę rumiany włącz termoobieg, a blachę przełóż wyżej.

Po włączeniu termoobiegu dopiekaj podpłomyk kilkadziesiąt sekund uważając, aby nie go nie spalić. Pamiętaj, że podpłomyk musi być upieczony również od spodu.

Pieczenie cienkiego podpłomyka dłużej niż 7 minut spowoduje przesuszenie ciasta i pewnie także spalenie składników na nim się znajdujących. Twoja głowa, by flammkuchen upiekł się w czasie max. 7 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój podpłomyk radełkiem i podawaj od razu.


Dowiedz się jak zrobić pizzę podpłomyk oraz flammkuchen z mięsem mielonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *