Polędwica wieprzowa z kurkami to połączenie delikatnego mięsa z pełnymi aromatu lasu pysznymi grzybami. Danie jest łatwe, a daje mnóstwo satysfakcji podczas jedzenia. Nie sposób go zepsuć, za to można pokochać dozgonnie. Warto zadbać o świeże, pachnące lasem kurki. Zamienią danie w coś magicznego i niepowtarzalnego. Ja wiem że to komunał, ale gdy grzyby nie pachną po prostu ich nie kupuj. Bo z tej mąki chleba nie będzie. Jeżeli masz możliwość to grzyby prosto z lasu przywiezione zrobią wielką różnicę. I tak właśnie powinno być.
Składniki
polędwica wieprzowa o wadze 450 gramów
250 gramów świeżych pachnących kurek
2 średnie cebule
kwaśna śmietana
masło
mąka
sól, pieprz
Polędwica wieprzowa z kurkami przepis sprawdzony
Mięso dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, a później pokrój na mniejsze kawałki według uznania. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, a następnie wrzuć przyprawioną polędwiczkę wieprzową. Smaż na mocnym ogniu kilka minut. Smaż polędwicę wieprzową z każdej strony aż do momentu, aż się pięknie zrumieni. Uwaga, będzie pryskać podczas smażenia. Przesmażoną polędwiczkę wieprzową przełóż do garnka i podlej gorącą wodą. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 30 minut.
Podczas gdy polędwica się dusi oczyszczone kurki przelej bardzo krótko zimną wodą na durszlaku i pozostaw do odcieknięcia.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, aby się zeszkliła. Na przesmażoną cebulę wrzuć wcześniej przygotowane kurki. Dodaj sól, pieprz i smaż grzyby 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlej na patelnię do grzybów pół szklanki gorącej wody i duś grzyby 10 minut na wolnym ogniu.
Porada-> gdy sos jest dla Ciebie zbyt rzadki możesz do śmietany dodać łyżeczkę mąki, aby go nieco zagęścić.
Gdy polędwica wieprzowa jest już miękka wyjmij ją z garnka i pokrój w plastry. Plastry mięsa włóż z powrotem do małego (innego) garnka i przełóż do niego uduszone kurki. Jeżeli sosu jest za mało dolej nieco płynu z duszenia polędwicy. Teraz całość zabiel kwaśną śmietaną i zagotuj.
Podawaj np. z makaronem zacierką (wcześniej przesmażoną i następnie ugotowaną) oraz ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.
Wypróbuj również <<przepis na makaron z mięsem po chińsku>>. Idealnie zrównoważony smak.