Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym podana

Polędwiczka wieprzowa duszona w całości, a następnie krojona w plastry i podana w sosie grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów.

Polędwiczka wieprzowa duszona w całości, a następnie krojona w plastry i podana w sosie grzybowym przygotowanym ze świeżych grzybów. Moja polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to subtelne, ale też i konkretne danie. Warunkiem uzyskania jego dobrego smaku jest użycie jak najświeższych grzybów leśnych. Wiesz, takich najlepiej prosto z lasu pachnących jak trzeba. Jeśli grzyby będziesz kupować np. w sklepie lub na targu zwróć baczną uwagę, czy w ogóle pachną. Jeśli nie to lepiej daruj sobie ich kupowanie. Daruj sobie wtedy również przygotowanie tego dania. Bo polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym mają przyciągać przede wszystkim leśnym zapachem, a potem delikatnością i kruchością wieprzowych polędwiczek. Jeśli choćby jednej z tych dwóch rzeczy braknie to danie traci całkowicie sens.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
około 500 gramów świeżych grzybów leśnych;
1 duża cebula;
masło;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym przepis

Grzyby do tego dania muszą być pachnące, świeże. Mogą to być prawdziwki, kozaki, podgrzybki. Krótko mówiąc, takie jakie lubisz. Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Pamiętaj, że im więcej dodasz grzybów z miąższem pod kapeluszem, tym bardziej sos grzybowy będzie zagęszczony. Miąższ podczas duszenia rozpada się na atomy i skutecznie zagęszcza sos. To znacznie lepsza metoda na zagęszczenie sosu od dodawania mąki. Nie każdy jednak lubi taki rodzaj sosu grzybowego.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę i nieco masła, a następnie wrzuć cebulę. Smaż krótko, aby się zeszkliła. Na zeszkloną cebulę wrzuć pokrojone grzyby. Dodaj trochę soli, a także świeżo zmielonego pieprzu. Smaż grzyby chwilę, aby się zrumieniły. Przesmażone grzyby przełóż do garnka. Dolej nieco gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś grzyby około 15 minut.

W misce zahartuj 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sosem z gotowania grzybów. Zahartowaną śmietanę wlej do ugotowanych grzybów. Dopraw sos solą i pieprzem w razie potrzeby, zagotuj, a następnie odstaw na bok. Sos jest gotowy (poznaj przepis na sos grzybowy ze świeżych prawdziwków).

Pora na polędwiczkę wieprzową.

Umyj i osusz ręcznikami papierowymi polędwiczkę wieprzową. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelnię wlej nieco oliwy, a następnie obsmaż na średnim ogniu polędwiczkę wieprzową z każdej strony. Winna się ładnie zrumienić. Zrumienioną polędwiczkę wieprzową przełóż od garnka. Dolej szklankę gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 15 do 20 minut w zależności od wielkości polędwiczki.

Porada-> duszenie mięsa i przygotowywanie sosu grzybowego możesz oczywiście robić równocześnie.

Ugotowaną polędwiczkę pokrój na plastry grubości około jednego centymetra. Jeśli Twoja polędwiczka jest zbyt różowa po prostu włóż pokrojone plastry mięsa do gorącego sosu grzybowego na 10 minut. Wyłóż polędwiczki na talerz, polej sosem grzybowym ze świeżych grzybów i podawaj z ulubionymi dodatkami.


Wypróbuj także genialny przepis na grzanki z grzybami i serem. Absolutna rewelka.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *