Polędwiczka z grilla z szynką

Polędwiczka z grilla przygotowana została poprzez wykrojenie kotlecików z polędwiczki wieprzowej, a następnie owinięcie ich szynką szwarcwaldzką i upieczenie na grillu.

Polędwiczka z grilla przygotowana została poprzez wykrojenie kotlecików z polędwiczki wieprzowej, a następnie owinięcie ich szynką szwarcwaldzką i upieczenie na grillu. Niby nic, a naprawdę smakuje dobrze. Oczywiście należy uważać, aby nie spalić szynki. Dlatego być może lepiej będzie nawet wstępnie podpiec mięso na ruszcie, a dopiero potem owinąć szynką i jeszcze na chwilę położyć na ruszcie. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich upodobań kulinarnych. W jaki sposób nie przygotujesz tego dania smakować będzie na pewno. Jednakże istotne jest aby nie przepiec mięsa na wiór, a szynki na czarno.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze około 400 gramów
100 gramów szynki szwarcwaldzkiej (ze sporym tłuszczykiem)

Polędwiczka z grilla przepis

Polędwiczkę wieprzową zwykle należy najpierw pozbawić błonki. Zrób to ostrym noże ze szpicem. Szpic noża należy delikatnie wkłuć po koniec błonki i przesuwać nóż tuż pod błonką wzdłuż jej długości. Jeżeli nie usuniesz błonki to po upieczeniu Twoich polędwiczek będziesz ona utrudniać jedzenie, ponieważ jest trudna do pogryzienia.

Po usunięciu błonki z polędwiczki wieprzowej umyj ją pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowym. Pokrój polędwiczkę na kotleciki o grubości około dwóch do trzech centymetrów każdy, a następnie każdy z nich posyp świeżo zmielonym pieprzem. Potraktowanie mięsa solą nie jest konieczne, ponieważ szynka szwarcwaldzka jest wystarczająco słona.

Pieczemy polędwiczkę na grillu

Każdy z kotlecików owiń dokładnie plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Nasmaruj każdy z tak przygotowanych kotlecików niewielką ilością oleju, a następnie rozłóż na ruszcie. Piecz polędwiczki na grillu z obu stron łącznie kilka minut tak, aby pozostały w środku soczyste. Co ważne, szynka na zewnątrz nie powinna się przypalić.

Sposób podania

Podawaj od razu po upieczeniu. Mogę sobie wyobrazić, że idealnym dodatkiem do takiej polędwiczki będzie jakakolwiek sałatka przygotowana naprędce ze świeżych warzyw. Dodatkiem do takiej sałatki niech będzie klasyczny sos winegret.

Ta polędwiczka z grilla może być przebojem, gdy natchnie Cię na wielkie grillowanie, czyli grill ze smakiem.


Wypróbuj także przepis na hot dog z makrelą przygotowany po holendersku. Naprawdę smakuje świetnie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *