Polędwiczka z grzybami suszonymi

Polędwiczka wieprzowa obsmażona i duszona z grzybami suszonymi w krótkim sosie, a następnie krojona w plastry i podawana na makaronie tagliatelle.

Polędwiczka wieprzowa obsmażona i duszona z grzybami suszonymi w krótkim sosie, a następnie krojona w plastry i podawana na makaronie tagliatelle. Ot i cały sekret tego przepysznego dania. Polędwiczka powinna być smażona krótko, ale intensywnie. Pory w mięsie winny się zamknąć, ale w środku musi pozostać surowa. Udusi się bowiem pięknie w sosie grzybowym, który finalnie nada całemu daniu wyjątkowego smaku. Gwarantują to aromatyczne suszone grzyby leśne.

Składniki

500 gramów polędwiczki wieprzowej (1 sztuka)
garść grzybów suszonych
cebula
kwaśna śmietana
sól, pieprz

Polędwiczka z grzybami suszonymi

Namaczaj grzyby suszone w około 500 ml gorącej wody przez 30 minut.

W międzyczasie polędwiczkę obierz z błonek, umyj pod bieżąca wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

Mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smaż na oliwie na dość mocnym ogniu zda wszystkich stron. Uważaj, aby oliwa nie zaczęła dymić – w razie potrzeby unoś na chwilę patelnię z mięsem ponad palnik.

Przesmażoną polędwiczkę przełóż do rondelka, a na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz grubo przesiekane namoczone grzyby.

Przesmażone grzyby z cebulą przełóż do rondelka z mięsem, a następnie duś polędwiczkę z grzybami pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.

Po wskazanym powyżej czasie rozpuść łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Dobrze wymieszaj całość, zahartuj 3-4 łyżkami gorącego sosu grzybowego z rondelka i wlej śmietanę do mięsa.

Zamieszaj całość, dopraw do smaku (jeśli potrzeba) i doprowadź do wrzenia. Gotowe.

Podawaj polędwiczkę na makaronie tagliatelle pokrojoną w plastry. Nie zapomnij dodać pysznych grzybów, a całość polać aksamitnym sosem grzybowym.


Porada-> Zobacz <<przepis na polędwiczkę wieprzową z kurkami>> by móc dalej zajadać się grzybami.


Rekomendowane przepisy