Polędwiczki w miodzie z musztardą

Polędwiczki przyrządzone w miodzie w sosie z dodatkiem musztardy i miodu pitnego czyli wspaniałe, delikatne i niezmiernie intrygujące danie.

Polędwiczki przyrządzone w miodzie w sosie z dodatkiem musztardy i miodu pitnego czyli wspaniałe, delikatne i niezmiernie intrygujące danie. W przepisie proponuję marynatę z miodu pitnego i musztardy. To połączenie słodyczy miodu oraz ostrości i kwasowości musztardy nadaje polędwiczkom niepowtarzalnego i niezwykle interesującego smaku. Aby być konsekwentnym również bazą sosu jest miód pitny jako główny jego składnik, dzięki niemu danie smakuje szlachetnie. Warto wypróbować zwłaszcza na specjalną okazję.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
miód pitny;
musztarda Dijon;
masło klarowane;
słodka śmietanka;
sól, pieprz;

Przepis na polędwiczki w miodzie

Kawałek polędwiczki wieprzowej o wadze około 450 gramów dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie podziel ją na trzy części, każdą część posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Jedną łyżeczkę miodu pitnego oraz 2 łyżeczki musztardy Dijon dobrze wymieszaj aby uzyskać emulsję jednolitej konsystencji. Taką marynatę wetrzyj dobrze w mięso, a następnie przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i marynuj je przez minimum godzinę w lodówce.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane. Na mocnym ogniu szybko obsmaż polędwiczki w miodzie tak, aby się zrumieniły. Następnie wlej na patelnię pół szklanki miodu pitnego. Duś mięso na wolnym ogniu około 30 minut, aż polędwiczki zmiękną, a sos ulegnie redukcji.

Gdy polędwiczki już będą  miękkie wyjmij je z patelni, a do sosu dodaj 1-2 łyżeczki musztardy Dijon oraz nieco śmietanki. Ilość musztardy, jaką dodasz do sosu zależy od Twoich upodobań smakowych (próbuj i doprawiaj). Gdy sos jest gotowy włóż na patelnię z powrotem polędwiczki.

Podawaj np. z kolorowym ryżem i groszkiem z marchewką.


Wypróbuj także <<przepis na polędwiczkę z grilla>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *