Polędwiczki w sosie śmietanowym z kaparami

Polędwiczki wieprzowe krótko smażone podane w sosie śmietanowym z dodatkiem czerwonego pieprzu.

Polędwiczki w sosie śmietanowym to moja kolejna wariacja z polędwiczką wieprzową w roli głównej. To bardzo delikatne mięso wymaga równie delikatnego podejścia, które scharakteryzować można hasłem: krótko, aby pozostało soczyście. Polędwiczkę wieprzową bardzo łatwo jest „przeciągnąć”, a wtedy staje się bardzo sucha i traci całkowicie wszystkie swoje walory. Gdy będziesz stosować się do tych prostych rad Twoje polędwiczki w sosie śmietanowym „zwalą z nóg” wszystkich, których nimi poczęstujesz. Będą przepyszne.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
mały słoiczek marynowanego czerwonego pieprzu;
1 łyżka kaparów;
1-2 gałązki świeżego rozmarynu;
200 gramów słodkiej śmietanki;
sól, pieprz;

Przepis na polędwiczki w sosie śmietanowym

Polędwiczkę umyj, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w poprzek na kawałki grubości około 4 centymetrów. Każdy z kawałków połóż w poprzek na deskę i delikatnie (przez folię spożywczą) rozbij tłuczkiem lub dłonią na kotleciki. Każdy z kotlecików posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie intensywnie potrzyj mięso gałązkami rozmarynu, aby „przekazać” mu jak najwięcej aromatu zioła. Do moździerza wrzuć połowę odsączonego czerwonego pieprzu i utrzyj „na grubo”, aby wydobyć aromat z pieprzu.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki na mocnym ogniu. Polędwiczka wieprzowa winna być smażona na mocnym ogniu z obu stron nie dłużej, niż 2-3 minuty łącznie. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości Twoich kotletów. Chodzi o to by „zamknąć” mięso. W środku musi pozostać jak najbardziej soczyste.

Porada-> smaż mięso bardzo krótko, w przeciwnym razie będzie bardzo suche w środku

Przesmażone krótko mięsa odsącz na ręcznikach papierowych w nadmiaru tłuszczu, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Te włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni na czas przygotowania sosu.

Odlej nadmiar tłuszczu ze smażenia polędwiczki i wrzuć na patelnię zmiażdżony czerwony pieprz oraz gałązki rozmarynu. Dorzuć również kapary. Smaż całość na średnim ogniu 1-2 minuty. Gdy przyprawy się podsmażą i uwolnią swe aromaty wlej na patelnię śmietanę. Gotuj sos na średnim ogniu kilka minut, a gdy zacznie gęstnieć wrzuć pozostały czerwony pieprz. W całości. Jeżeli trzeba dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. wszystko według Twoich upodobań. Gdy sos niemal osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość zdejmij patelnię z ognia.

Porada-> zdejmij patelnię z gazu na krótką chwilę, zanim sos będzie gotowy

Ważne jest, by w tym momencie zdjąć patelnię z ognia na krótką chwilę. Zważ, że patelnia jest gorąca i zanim sosem polejesz mięso on nadal będzie „dochodził” i gęstniał.

Na koniec wyjmij kotleciki z piekarnika i rozłóż na talerzach. Następnie polej je sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Znakomicie komponują się np. z kaszą gryczaną i surówkami.


Zrób pyszne polędwiczki wieprzowe z rozmarynem. To dopiero smak, zachwycisz się od razu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *