Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to danie wyborne. Delikatne, smaczne i niezwykle wystawne, choć przyrządzone przecież z bardzo zwyczajnych składników. Uwielbiam marynowany zielony pieprz i chętnie robię taki sos, nie tylko zresztą do polędwiczek wieprzowych. Marynowany w winegrecie zielony pieprz wbrew pozorom nie jest jakoś wyjątkowo ostry i doskonale podkreśla smak mięsa w tym daniu. Polędwiczki w sosie proponuję podać z kluseczkami typu włoskie gnocchi lub polskie kopytka. Do dania dopasuj swoją ulubioną surówkę pamiętając, że polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, a sos wyrazisty. Surówka nie może być zbyt charakterystyczna w smaku.
Składniki
polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
mały słoik marynowanego zielonego pieprzu;
20 ml brandy;
masło klarowane;
200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki;
sól;
Przepis na polędwiczki w sosie
Zacznijmy od przygotowania mięsa. Polędwiczkę wieprzową obierz z błonek, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 4 centymetrów, rozłóż je na desce przykryj folią spożywczą, a następnie bardzo delikatnie rozbij (tłuczkiem lub po prostu dłonią) na około 2 centymetrowej grubości kotleciki. Kotleciki posól, pieprzu nie potrzeba, ponieważ będzie w sosie.
Na patelni rozgrzej na mocnym ogniu oliwę i smaż kotleciki po około 2 minuty z każdej strony (będzie pryskać). Przełóż je na żaroodporny talerz i wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 5 minut. Przygotuj w tym czasie sos.
Do moździerza wrzuć połowę zawartości małego słoiczka zielonego pieprzu (marynatę odlej, nie jest nam potrzebna), a następnie lekko zmiażdż część ziarenek. Na nieoczyszczoną po smażeniu polędwiczek patelnię dorzuć nieco masła klarowanego, wrzuć zielony pieprz z moździerza i wlej 20 ml brandy. Przechylając lekko patelnię w stronę ognia podpal jej zawartość. UWAGA! będzie mocny płomień, nie poparz się i nie podpal kuchni !
Polędwiczki w sosie sposób podania
Odczekaj, aż alkohol wypali się i płomień zgaśnie, a następnie wlej 200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki, dodaj nieco soli, zmniejsz ogień i duś kilka minut, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, rozłóż na talerzu, polej je sosem i podawaj od razu.
Poznaj przepis na polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu przepis prosty, ale niezwykle smakowity. Wypróbuj.