Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem na maśle

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem smażyć należy na oliwie i maśle, aby wydobyć z mięsa jego delikatność i smak. Podane na puree ziemniaczanym tworzą niepowtarzalny w smaku obiad idealny.

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem to bardzo smaczne i błyskawiczne danie. Polędwica wieprzowa to świetne mięso. Wystarczy krótka obróbka termiczna, trochę soli, pieprz i ciekawy sos, aby wydobyć z mięsa jak najlepsze smaki. Sensem tego dania jest użycie podanej przeze mnie lub nawet nieco większej ilości masła. Jeśli wydaje Ci się go za dużo, zrezygnuj z tego dania, bowiem jeśli dasz masła mniej sos będzie byle jaki.

Składniki

400 gramów polędwiczki wieprzowej;
300 ml bulionu drobiowego lub wołowego;
świeży rozmaryn;
mąka pszenna;
oliwa z oliwek;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na polędwiczki wieprzowe z rozmarynem

Polędwiczkę wieprzową pokrój w około 2 centymetrowej grubości plastry. Mięso bardzo delikatnie rozbij na płasko dłonią albo płaską częścią tłuczka. Jeśli zrobisz to za mocno zniszczysz mięso. Każdy z kawałków wieprzowiny posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej takim grubo mielonym. Z charakterem. Następnie polędwiczkę obsyp odrobiną mąki, a jej nadmiar strzep.

Smażymy polędwiczki

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i trochę oliwy. Na dość dobrze rozgrzaną patelnię włóż teraz polędwiczki i smaż je na średnim ogniu 2 minuty. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż je kolejne 2 minuty. Po usmażeniu wyjmij mięso z patelni i odłóż je na talerz, aby odpoczęło.

Pora na sos

Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej gorący bulion drobiowy lub wołowy, a następnie wrzuć posiekane igiełki rozmarynu oraz włóż 2 łyżki zimnego masła.

W razie konieczności tworzący się sos posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Włóż na patelnię usmażone wcześniej polędwiczki, a następnie duś całość na średnim ogniu kontrolując ilość i stopień zgęstnienia sosu.

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem sposób podania

Po około 3 minutach sos winien ulec znacznej redukcji i uzyskać pożądaną gęstość. Jeśli przegapisz ten moment sos niemal całkowicie wyparuje. Podawaj np. z puree ziemniaczanym i gotowanym na parze brokułem. Zapewniam Cię, że to naprawdę znakomite danie.


Spróbuj również jak smakuje polędwiczka z grzybami suszonymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *