Potrawka cielęca, na którą przepis Wam przedstawiam poniżej zadowoli gusta każdego. Jest w niej delikatna cielęcina, ale i mnóstwo warzyw. Jest pyszny śmietanowo cytrynowy sos, który smakowicie komponuje się z serwowanym do dania makaronem żytnim. Kruchym, bardzo charakterystycznym, zdecydowanym w smaku. W moim przepisie używam warzyw mrożonych ze względu na porę roku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku do przygotowania tego dania używać warzyw sezonowych. Najlepiej takich, jakie akurat macie w lodówce.
Składniki
300 gramów chudej cielęciny;
opakowanie warzyw mrożonych (kalafior, brokuł, marchewka);
kawałek włoskiej kapusty;
kawałek pora;
pęczek koperku;
cytryna;
czerwona papryczka chilli;
słodka śmietanka;
100 gramów makaronu żytniego;
suszone zioła prowansalskie;
sól;
biały pieprz;
Potrawka cielęca z warzywami przepis
Mięso pokrój w kostkę wielkości jaką lubisz, posól a także posyp świeżo zmielonym białym pieprzem. Posiekaj pora i kapustę włoską.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła, a następnie wrzuć mięso. Smaż na mocnym ogniu około 2 minut, potem zmniejsz gaz pod patelnią. Teraz wrzuć na nią pora i smaż wszystko 2-3 minuty, aby składniki się lekko zrumieniły. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, zamieszaj i przelej całość do garnka. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Przygotuj składniki do wykończenia dania. To one zdecydują o jego charakterze i smaku.
Gdy mięso jest stosunkowo miękkie wrzuć do garnka posiekaną kapustę włoską. Następnie dodaj mrożone warzywa. Całość podlej odrobiną gorącej wody. Tyle, aby uzyskać na koniec żądaną ilość sosu. Potrawkę posól, posyp świeżo zmielonym białym pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi, a następnie duś pod przykryciem na wolnym ogniu maksymalnie 10 minut.
Gdy danie jest gotowe wlej do niego słodką śmietankę. Ile? Zależy od Ciebie, czy wolisz sos bardziej śmietanowy, czy warzywny. Gotuj całość 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
Potrawka cielęca propozycja podania
Wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec do dania wciśnij sok z cytryny do smaku i posiekany koperek. Zamieszaj, dopraw do smaku w razie potrzeby. Potrawkę odstaw na bok. Podczas, gdy nabiera ona smaku ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Podawaj na gorąco z makaronem żytnim z dodatkiem cząstek cytryny i posiekaną papryczką chilli.
Wypróbuj również <<przepis na zupę gulaszową z bażanta>>.