Prosta zupa jarzynowa łatwa i szybka do zrobienia

Prosta zupa jarzynowa przygotowana na bazie domowego wywaru z dodatkiem wędzonego boczku i kilku warzyw na koniec doprawiona śmietaną.

Prosta zupa jarzynowa to idealne rozwiązanie na „dzień po” albo po prostu na poweekendowy obiad. Zasada jej przygotowania jest prosta. Oto trzeba otworzyć lodówkę i wyjąć to, co w niej zalega. Zakładam, że zgodnie z moją sugestią zawsze masz również choćby 500 ml zamrożonego wywaru jarzynowego albo drobiowego. Po niedzieli może Ci także zostać trochę rosołu z niedzielnego obiadu, który jak najbardziej nada się na Twoją zupę. Jeżeli nie masz to nic straconego. Ugotujesz zupę „na gwoździu”. Podążaj proszę nie tyle za moim przepisem, ile za tokiem myślenia. Jeśli „załapiesz” nie straszne Ci będzie przygotowanie zupy nawet wtedy, gdy będziesz myśleć że nie masz w domu nic na obiad.

Składniki

500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego;
kilka plastrów surowego wędzonego boczku;
kilka dużych pieczarek;
duża garść fasolki szparagowej;
2 duże ziemniaki;
1 duża cebula;
kawałek selera korzeniowego;
1 marchewka;
suszony cząber;
słodka mielona papryka;
gęsta kwaśna śmietana;
pęczek koperku;
garść makaronu orzo (w kształcie ryżu);
sól, pieprz;

Prosta zupa jarzynowa przepis

Seler i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż boczek z cebulą. Następnie wrzuć na patelnię pieczarki. Lekko je posól, aby puściły wodę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż chwilę, aż lekko się zrumienią. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek, pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię do pieczarek.

Przełóż przesmażone warzywa do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj od razu marchewkę, seler i ziemniaki. Jeśli trzeba dolej do zupy tyle gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz, a także suszony cząber i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Następnie wsyp do zupy 1 kopiatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Dodaj do zupy garść makaronu orzo i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie.

Dopraw zupę, jeśli tego wymaga. Zahartuj 2 łyżki śmietany zupą, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Zagotuj. Wyłącz gaz pod garnkiem, a na koniec wrzuć do zupy posiekany pęczek koperku. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.


Przygotuj także karkówka z plackami ziemniaczanymi w sosie. Super pysznie. Podobnie jak szybka zup jarzynowa przygotowana z kapustą na kiełbasie. Warto!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *