Zupa ogórkowa na szybki obiad

Szybka w przygotowaniu zupa ogórkowa ze startych kiszonych ogórków z dodatkiem ryżu basmati oraz kwaśnej śmietany.

Szybka w przygotowaniu zupa ogórkowa ze startych kiszonych ogórków z dodatkiem ryżu basmati oraz kwaśnej śmietany. Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Raz na czas z ochotą przypominam sobie, że taka zupa istnieje i chętnie ją robię, zjadam zawsze ze smakiem. Zwykle robiłem ją z ogórków „sklepowych”. Tym razem skorzystałem z kiszonych domowym sposobem. Takich mocno czosnkowych, kwaśnych, mocno aromatyzowanych chrzanem i przyprawami. To niesłychane, jak domowe ogórki potrafią odmienić zwykłą zupę ogórkową. Ta zupa sprawdza się znakomicie u tych, którzy cierpią na „syndrom dnia poprzedniego”. Błędem byłoby jednakże pozostawiać ją jedynie na tak przyziemne okazje.

Składniki

1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego;
4 do 5 domowych ogórków kiszonych;
pół szklanki ryżu;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Prosta zupa ogórkowa przepis

Pół szklanki ryżu basmati opłucz pod bieżącą wodą, zalej jedną szklanką zimnej wody i odstaw na 10 minut, aby wchłonął nieco wody. Po tym czasie gotuj ryż, aż woda odparuje. Wyłącz wtedy gaz, przykryj garnek pokrywką i odstaw na czas przygotowania zupy. Gdy czasu Ci nie stanie po prostu zwyczajnie ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu.

Otwórz słoik, w którym trzymasz pyszne ogórki kiszone domowej roboty. Bez przesady, nie masz domowych ogórków, świat się nie zawali, użyj swoich ulubionych kupnych. Potrzebnych będzie 4 do 5 ogórków. Ogórki zetrzyj na tarce lub po prostu zmiksuj w malakserze.

Do garnka wlej 1,2 litra gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego, a następnie dodaj starte ogórki. Jeżeli trzeba (według upodobań smakowych) dolej jeszcze wody spod ogórków (uważaj, żeby zupa nie była za kwaśna, z drugiej strony co to za ogórkowa, gdy nie czuć kwasu). Gotuj całość na wolnym ogniu 5 minut.

W szklance rozprowadź 1 płaską łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody, dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany, zamieszaj wszystko i zahartuj jedną chochlą zupy. Zamieszaj, a następnie wlej zawartość szklanki do zupy.

Zupa ogórkowa sposób podania

Zaprawioną śmietaną zupę ogórkową zagotuj, a następnie wyłącz pod nią gaz. Przełóż ryż do garnka z zupą. Na koniec dopraw zupę solą (jeżeli potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 10 minut, aby ryż napęczniał lub zajadaj od razu, gdy wielki głód Ci doskwiera.

Najlepiej smakuje zarówno gorąca, jak i w temperaturze pokojowej.


Przygotuj także podobną zupek, ale według innego przepisu. Może zasmakuje Ci nieco inna zupa ogórkowa z kurczakiem i z warzywami?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *