Przecier pomidorowy przygotowany z przetartych dojrzałych pomidorów gotowanych z dodatkiem suszonego oregano oraz miodem. Domowy przecier pomidorowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Grecji, czyli świetna oliwa i suszone oregano w roli głównej. Oczywiście jeżeli przygotowujesz przecier do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz przecier pomidorowy na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.
Składniki
5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
łyżka suszonego oregano;
łyżeczka mielonego pieprzu;
1 łyżeczka soli;
2 łyżki oliwy extra vergine;
dwie łyżeczki miodu;
Przepis na przecier pomidorowy
Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów, najlepszy gatunek na przecier to moim zdaniem Lima. Jeśli pomidory nie są jeszcze dość miękkie pozostaw je pod przykryciem przez 1 do 2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów przecieru. Oczywiście ma to sens, gdy robisz przecier na zimę. W przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.
Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30 do 45 minut od momentu zagotowania. Istotne jest, aby woda z pomidorów w dużej części odparowała (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów). Po tym czasie dodaj 1 łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę mielonego pieprzu i tyleż samo soli. Wlej również do przecieru 2 łyżki oliwy extra vergine. Jeśli trzeba dodaj również dwie łyżeczki miodu (gdy sos jest zbyt kwaśny). Gotuj przecier jeszcze około 5 minut.
Przecier pomidorowy przechowywanie
Gotowy przecier pomidorowy nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć, a następnie wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.
Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc. Na drugi dzień słoiki z gotowym przecierem przenieś do chłodnego pomieszczenia. W zimie taki domowy przecier pomidorowy będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy w stylu włoskim.