Przekąska z kurczaka, jaką dzisiaj prezentuję to świetna sprawa. Łatwa w przygotowaniu idealnie nada się na stół podczas imprezy, czy też wspólnego oglądania np. meczu. Zamiast objadać się słonymi orzeszkami, czy też tłustymi czipsami lepiej zrobić właśnie taką przekąskę i zajadać do woli. Solo albo z dowolnym sosem. Do tego wielka micha warzyw w postaci dowolnej sałatki et voila. Ważne, by zakupić kurczaka wiejskiego, a nie najtańszego brojlera, który świeci wieczorem mocniej od lampy. Mnie taki fast food odpowiada. W taki sposób przygotowany kurczak jest zresztą narodowym daniem austriackiego landu Styria.
Składniki
2 piersi z wiejskiego kurczaka;
2 wiejskie jajka;
drobno mielona bułka tarta;
mąka pszenna lub kukurydziana;
chrzan tarty (opcja);
1 litr oleju rzepakowego do smażenia;
sól pieprz;
Przekąska z kurczaka przepis
Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój piersi w poprzek na bardzo cienkie plasterki o grubości około 3-4 milimetrów. Właśnie tak, takie cienkie. Przekonasz się, że to ma sens. A skoro plasterki kurczaka są tak cienkie nawet nie myśl o ich rozbijaniu. Plasterki kurczaka posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka obtocz w mące strzepując jej nadmiar.
W misce rozbełtaj jajka. Jeśli szukasz mocnych wrażeń to do rozbełtanych jajek dodaj solidną porcję startego chrzanu. Obtaczaj kawałki kurczaka najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
W głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć panierowane kawałki kurczaka. Plasterki kurczaka są bardzo cienkie, więc ich usmażenie (z obu stron) nie powinno trwać dłużej, aniżeli plus minus 3 minuty. Usmażonego kurczaka wyjmij z patelni łyżką cedzakową, a następnie wrzucaj od razu nowe panierowane kawałki kurczaka. Kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawaj na dużym talerzu wszystkie usmażone kawałki. Obok postaw dowolne sosy. Do tej przekąski idealna będzie <<styryjska sałatka z ziemniakami>> lub pokrojone warzywa oraz cząstki cytryny do skropienia mięsa. Uwaga: uzależnia, jak diabli.