Przepiórki pieczone z botwinką podane

Przepiórki owinięte boczkiem i nasmarowane masłem, a następnie pieczone na chrupko.

Przepiórki pieczone z pewnością nie są daniem do przyrządzania na co dzień. Przepiórki są dość drogie, mają mało mięsa, no i sama ich konsumpcja bywa kłopotliwa. Oczywiście można kupić już wykrojone piersi przepiórek (mrożone), ale ich cena równa jest cenie polędwicy wołowej. Jeśli jednak jest szczególna okazja to takie danie może być przyjemną odmianą i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Mięso przepiórek jest bardzo delikatne i chude, dlatego zwykle owija się je boczkiem, który dodatkowo wzmacnia smak mięsa. Przepiórki pieczone proponuję podać z przepyszną sałatką z botwinki na ciepło, przyrządzoną z pieczonych buraczków.

Składniki

sześć sztuk przepiórek;
6 dużych plastrów pancetty lub surowego wędzonego boczku;
1 ząbek czosnku;
sól gruboziarnista;
pieprz ziarnisty;
2-3 gałązki świeżego tymianku;
duży pęczek botwinki;
oliwa z oliwek;
pęczek koperku;
masło;
cytryna;

Przepis na przepiórki pieczone

Przygotuj marynatę do przepiórek, do moździerza włóż posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soli gruboziarnistej, a także pół łyżeczki ziaren pieprzu. Wszystko zmiażdż na masę.

Sześć przepiórek dobrze umyj pod bieżącą wodą, dobrze wysusz ręcznikami papierowymi, a następnie ich wnętrza natrzyj przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka włóż również po 2 gałązki świeżego tymianku. Zwiąż nogi przepiórek nicią kuchenną. Z zewnątrz owiń przepiórki plastrami wędzonego boczku lub pancetty (włoski suszony boczek), możesz owinąć ptaki nicią, aby podczas pieczenia boczek nie zsunął się. Przełóż ptaki do miski, przykryj ją folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na godzinę.

Podczas gdy przepiórki się macerują z dużej botwinki przygotuj sałatkę (<<przepis na sałatkę z botwinki>>).

Do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza wstaw przepiórki. Przepiórki możesz przesmażyć wcześniej krótko na mocnym ogniu, ale jest to sprawa indywidualna. Piecz ptaki około 30 minut. Po upływie 30 minut wyjmij naczynie z przepiórkami i polej ptaki powstałym sosem. Jeśli jest go za mało obłóż przepiórki małymi kawałkami masła. Wstaw mięso do piekarnika na kolejne 30 minut.

Przepiórki pieczone sposób podania

Wyjmij przepiórki z piekarnika i usuń z nich sznurek. Podawaj z kaszą jaglaną i z sałatką z buraczków.


Wiosenna <<botwinka zupa z młodych buraków>> przepis najsmaczniejszy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *