Pstrąg pieczony z boczkiem wędzonym i migdałami

Pstrąg pieczony w całości z kawałkami cytryny oraz z boczkiem i migdałami.

Pstrąg pieczony z boczkiem i posypany z migdałami to całe mnóstwo smaku. Zwłaszcza, gdy naszego pstrąga podamy z wybornie pysznym sosem jogurtowo-chrzanowym. Jeśli brzmi wystarczająco dobrze, to zapraszam. To danie przygotowuje się naprawdę szybko, a jest bardzo smakowite. Pstrągi proponuję piec stosunkowo krótko w dość wysokiej temperaturze. Do tak przygotowanej ryby idealnie pasować będzie jakaś ciekawa surówka.

Składniki

2 około 300 gramowe świeże pstrągi;
4 cienkie plasterki boczku;
1 łyżka suszonego tymianku;
20 gramów płatków migdałów;
400 gramów ziemniaków;
garść mrożonego groszku;
garść mrożonego bobu;
chrzan;
musztarda Dijon;
jogurt naturalny;
mielona kurkuma;
1-2 cytryny;
świeża mięta;
sól, pieprz;

Pstrąg pieczony z boczkiem przepis

Dwa około 300 gramowe pstrągi opłucz pod bieżącą wodą, usuń dokładnie nieczystości z ich wnętrza o ile takowe występują, a następnie osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Włóż pstrągi do naczynia żaroodpornego, posól, popieprz (również w środku), skrop dobrze sokiem z cytryny i oliwą. Obok pstrągów rozłóż kilka cząstek cytryny. Wstaw naczynie z rybami do piekarnika (na dość wysoką półkę) nagrzanego do temperatury 220 stopni na około 10 minut.

Podczas gdy pstrągi się pieką przygotuj sos: do miseczki nałóż 2 łyżeczki dobrego chrzanu, najlepiej takiego bez chemicznych dodatków, 1 łyżeczkę musztardy Dijon i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj 1 łyżeczkę mielonej kurkumy i szczyptę soli, jeśli potrzeba. Do przygotowanych składników sosu dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego, a następnie wymieszaj całość i odstaw do lodówki.

Przygotuj dodatki do pstrąga: 4 cienkie plasterki boczku, 1 łyżkę suszonego tymianku i 20 gramów płatków migdałów. Wyjmij pstrągi z piekarnika, winny być już lekko zrumienione. Posyp pstrągi suszonym tymiankiem, obłóż plasterkami boczku i posyp migdałami. Na koniec skrop odrobiną oliwy i wstaw ponownie  do piekarnika na najwyższą półkę na kolejne 10 minut. Pstrąg już za chwilę zacznie pachnieć. I to jak!

Idealnie smakuje podany z sosem jogurtowo-chrzanowym i puree warzywnym. Dodatkowo koniecznie surówka Coleslaw.


Wypróbuj również przepis na omlet z pstrągiem wędzonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *