Pstrąg pieczony z boczkiem i posypany z migdałami to całe mnóstwo smaku. Zwłaszcza, gdy do niego podamy pyszny sos jogurtowo-chrzanowy. Jeśli brzmi wystarczająco dobrze, to zapraszam. To danie przygotowuje się naprawdę szybko, a jest bardzo smakowite. Pstrągi proponuję piec stosunkowo krótko w dość wysokiej temperaturze. Do tak przygotowanej ryby idealnie pasować będzie jakaś ciekawa surówka.
Składniki
2 około 300 gramowe świeże pstrągi;
4 cienkie plasterki boczku;
1 łyżka suszonego tymianku;
20 gramów płatków migdałów;
400 gramów ziemniaków;
garść mrożonego groszku;
garść mrożonego bobu;
chrzan;
musztarda Dijon;
jogurt naturalny;
mielona kurkuma;
1-2 cytryny;
świeża mięta;
sól, pieprz;
Pstrąg pieczony z boczkiem przepis
Dwa około 300 gramowe pstrągi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do naczynia żaroodpornego, posól, popieprz (również w środku), skrop sokiem z cytryny i oliwą. Obok rozłóż kilka cząstek cytryny. Wstaw naczynie do piekarnika (na dość wysoką półkę) nagrzanego do temperatury 220 stopni na 10 minut.
Podczas gdy pstrągi się pieką przygotuj sos: do miseczki nałóż 2 łyżeczki dobrego chrzanu, 1 łyżeczkę musztardy Dijon i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj 1 łyżeczkę mielonej kurkumy i szczyptę soli, jeśli potrzeba. Dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego następnie wymieszaj całość i odstaw do lodówki.
Przygotuj dodatki do pstrąga: 4 cienkie plasterki boczku, 1 łyżkę suszonego tymianku i 20 gramów płatków migdałów. Wyjmij pstrągi z piekarnika, winny być już lekko zrumienione. Posyp pstrągi suszonym tymiankiem, obłóż plasterkami boczku i posyp migdałami. Na koniec skrop odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika na najwyższą półkę na kolejne 10 minut. Pstrąg już za chwilę zacznie pachnieć. I to jak!
Idealnie smakuje podany z sosem jogurtowo-chrzanowym i puree warzywnym. Dodatkowo koniecznie <<surówka Coleslaw>>.