Pstrąg z piekarnika pieczony razem z warzywami

Pstrąg z piekarnika to łatwa i szybka sprawa. Oczywiście jak najświeższa ryba to podstawa w tym daniu, to jasne. Warzywa są kolorowe i różne.

Pstrąg z piekarnika to łatwa i szybka sprawa. Oczywiście jak najświeższa ryba to podstawa w tym daniu, to jasne. Warzywa wybrałem kolorowe i różne. Ty możesz użyć tylko jednego rodzaju warzywa, albo po prostu podać rybę w inny sposób. Mam jednak nadzieję, że dasz się namówić na moją wersję tego dania. Wiem, że nie będziesz tego żałować. Mój pstrąg z piekarnika smakuje naprawdę perfekcyjnie, a pieczone z nim warzywa smakują wyjątkowo. Dlaczego? Dowiesz się z przepisu.

Składniki

świeży pstrąg o wadze 450 gramów;
4 limonki i/lub cytryna;
1 żółta papryka;
czerwona papryka;
różyczki brokuła;
kilkanaście małych ziemniaczków sałatkowych;
natka pietruszki;
masło;
sól morska;
pieprz;

Pstrąg z piekarnika przepis

Ziemniaki obierz, a limonki pokrój na ćwiartki. Papryki pozbaw gniazd nasiennych, oczyść je z błonek i pokrój na 4-6 części. Następnie umyj rybę pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Skrop pstrąga sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki i natrzyj go solą morską. Również w środku. Następnie do wnętrza ryby włóż tyle masła, ile się zmieści. Do brzucha ryby (obok masła) wciśnij sporo natki pietruszki. Wnętrze ryby powinno być całe ściśle wypełnione masłem i natką pietruszki. Tak przygotowanego pstrąga ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Paprykę skrop obficie oliwą extra vergine, a następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się pstrąg. Ze wszystkich cząstek limonek wciśnij sok na rybę, a także na warzywa. Pozostałe wytłoczyny wrzuć obok ryby. Całość posyp świeżo grubo zmielonym pieprzem. Następnie polej wszystko jeszcze 2-3 łyżkami oliwy. Naczynie z rybą i papryką włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz rybę 15 minut.

Porada-> nie żałuj zarówno soku z limonek, jak i oliwy. W ostatecznym rozrachunku to one zadecydują o wybornym smaku tego dania.

Podczas gdy ryba się piecze gotuj ziemniaki przez 10-15 minut. Po tym czasie dorzuć do nich różyczki brokuła i gotuj warzywa jeszcze 4-5 minut. Ugotowane (ale nie rozgotowane!) ziemniaki i brokuły wyłóż na talerz.

Upieczoną rybę wyjmij z naczynia i ułóż na talerzu, a następnie owiń ją luźno folią aluminiową i odstaw na bok. Do naczynia z pieczonymi warzywami wrzuć podgotowane ziemniaki i brokuła. Całość posyp solą morską, a także świeżo zmielonym pieprzem. Wciśnij sok z całej cytryny, a następnie skrop całość kilkoma łyżkami oliwy. Nie, nie będzie za tłusto. Będzie wybornie, uwierz mi. Zamieszaj warzywa i wstaw do piekarnika na najwyższą półkę. Podkręć piekarnik do maksimum, ustaw grzanie na grilla i piecz warzywa kilka minut.

Pstrąg z piekarnika sposób podania

Tuż przed podaniem wyjmij z wnętrza pstrąga natkę pietruszki. Przed nami wielki finał. Najcudowniejsza rzecz w tym daniu to sos, jaki wytworzył się podczas spieczenia ryby i warzyw. Masło, oliwa i mnóstwo soku z limonek i cytryny. To będzie prawdziwa okrasa tego dania. Rybę wraz z warzywami podawaj na paterze. Na koniec polej obficie uzyskanym podczas pieczenia winegretem zarówno rybę, jak i warzywa. Uwierz, smakuje wybornie.


Wypróbuj także przepis na kasza z sosem grzybowym>> i pstrąg pieczony z boczkiem. Jest moc smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *