Pulpety cielęce duszone z warzywami i czosnkiem

Pulpety cielęce przygotowane z mielonego mięsa doprawione w ciekawy sposób, a następnie duszone z warzywami oraz świeżym bobem.

Pulpety cielęce duszone w poniższym wykonaniu to chyba mój tysiąc pierwszy przepis na przygotowanie mielonego mięsa. A w głowie mam chyba kolejnych 1000 przepisów. Bez wątpienia mielone mięso jest tak uniwersalnym „materiałem” do gotowania, że najlepiej przyrządza się je z tym, co akurat zalega w lodówce. Oczywiście warto eksperymentować w tym zakresie, ale bazy do takich pulpetów jednak szukałbym w lodówce. Danie może wydawać się nieco przekombinowane i faktycznie trochę jest. Jeśli zatem chcesz możesz je dowolnie zmienić pod swoim kątem.

Składniki

500 gramów cielęciny (karczek, gulasz);
2 duże karczochy;
opakowanie grzybów shimeji;
1 nieduża bulwa fenkuła;
duża biała (czosnkowa) cebula;
2 łodygi selera naciowego;
dwie garści bobu (może być mrożony);
1 mała zielona papryka;
2-3 ząbki czosnku;
duży pęczek natki pietruszki;
1 duże wiejskie jajko;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
indyjska mieszanka przypraw PANCH PURAN;
słodka, mielona papryka;
sól, pieprz;

Przepis na pulpety cielęce duszone

Wiem, że niełatwo będzie dostać mix przypraw indyjskich o nazwie PANCH PURAN. Podaję zatem skład tej mieszanki (wszystkie przyprawy w ziarnach): kmin rzymski, koper włoski, ziarna musztardy, nasiona cebuli, gorczyca, kozieradka. Możesz użyć mieszanki w/w przypraw, albo skomponować dowolną we własnym zakresie według własnego uznania.

Przygotuj mięso na pulpety cielęce

Mięso zmiel w maszynce wraz z większością natki pietruszki. Przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie pozostaw na chwilę, aby przestygły. Zmiażdż je w moździerzu i dodaj do zmielonego mięsa. Wbij do mięsa jajko, dodaj 1 łyżkę mielonej papryki, zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wyrób na gładką masę, a następnie uformuj niezbyt duże pulpety cielęce. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywierały do deski. Gotowe pulpety wstaw do lodówki.

Przygotuj warzywa

Posiekaj drobno bulwę kopru włoskiego (fenkuła). Karczochy obierz i również pokrój w drobną kostkę (poznaj przepis na makaron z karczochami i dowiedz się jak obrać karczochy). Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, a paprykę z kostkę grubą. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć fenkuła, cebulę i karczochy. Smaż warzywa chwilę na średnim ogniu. Gdy warzywa nieco zmiękną przełóż je do dużego garnka i wlej mniej więcej 2 szklanki gorącej wody. Wrzuć do garnka bób. Grzyby shimeji pozbaw korzonków, następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i również wrzuć do garnka.

Pulpety cielęce duszone

Na patelnię po smażeniu warzyw dolej nieco oliwy (jeżeli trzeba) i wrzuć pulpety (uprzednio oprósz je mąką) . Smaż je krótko na dość mocnym ogniu z obu stron. Usmażone pulpety cielęce zdejmij z patelni i ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię zaś wlej szklankę gorącej wody. Zeskrob z patelni pozostałości po pulpetach, nie wyrzucaj, dadzą wspaniały smak sosowi. Gdy woda na patelni zawrze przelej jej zawartość do garnka z warzywami. Wrzuć do garnka paprykę. Na koniec włóż do garnka z gotującymi się warzywami pulpety cielęce.

Duś pulpety cielęce kilka minut, a następnie wlej do nich trochę gęstej kwaśnej śmietany. Wiem, pewnie nie ma potrzeby. Ale po pierwsze ja uwielbiam kwaśną śmietaną, a po drugie nie da się ukryć, że wydatnie podnosi ona smak dań. Gdy sos się zagotuje wyłącz ogień pod garnkiem, a następnie wrzuć do środka posiekaną resztę natki pietruszki.

Sposób podania

Pulpety cielęcy duszone to wyśmienite danie. Danie bogate w składniki, bogate w warzywa i niezwykle ciekawe w smaku. Garnek z tym pysznym daniem połóż na stole, obok dużą karafkę czerwonego wina i świeże pieczywo. Biesiadę można zacząć.


Poznaj i wypróbuj również jak smakuje zupa tajska z ryżem z pulpetami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *