Pulpety greckie keftedes przyrządzane są z mięsa mielonego z dodatkiem natki pietruszki, oliwek, sera feta, cebuli oraz przypraw. Uformowane pulpety smaży się bezpośrednio przed ich konsumpcją, a następnie serwuje z sosem tzatziki. Pulpety greckie to bardzo smaczne kuleczki. Są bardzo podobne do naszych mielonych, choć z drugiej strony smakują zupełnie inaczej. Grecy do swoich pulpetów dodają zioła, które całkowicie odmieniają smak mięsa i czynią je niepowtarzalnymi. Jest jednak i drugie podobieństwo do naszych mielonych. I pulpety greckie, i nasze mielone można przygotować na tysiące sposobów. W moim przepisie keftedes to po prostu pulpety greckie w sosie pomidorowym. A co w środku? Po prostu zobacz przepis.
Składniki
500 gramów mięsa mielonego mieszanego;
miąższ z kilku kromek chleba;
mleko;
natka pietruszki;
ser feta;
1 jajko;
2 ząbki czosnku;
przecier pomidorowy;
puszka pomidorów bez skóry;
koncentrat pomidorowy;
1 biała cebula,;
1 czerwona cebula;
oliwki;
cynamon;
sól, pieprz;
Przepis na pulpety greckie
Przygotuj wszystkie składniki, czyli około 500 gramów mięsa mielonego mieszanego, miąższ z kilku kromek chleba, mleko, natkę pietruszki, ser feta, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, puszkę pomidorów bez skóry, koncentrat pomidorowy, białą cebulę, czerwoną cebulę, oliwki, a także cynamon.
Przygotuj bazę, połowę natki pietruszki, białą i czerwoną cebulę włóż do miski malaksera. Teraz zmiksuj składniki, ale niezbyt drobno.
Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu na rozgrzaną patelnię włóż połowę uzyskanej w wyniku miksowania masy cebulowo pietruszkowej. Smaż około 2 minut na wolnym ogniu. Następnie przełóż na patelnię puszkę pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, a także sól i pieprz. Duś około 10 minut, aby pomidory się rozpadły. Gdy się rozpadną powstanie puszysty sos pomidorowy (w razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody).
Pora przygotować pulpety greckie. Do miski wrzuć mięso, jajko, namoczony w mleku chleb, drugą połowę masy cebulowo pietruszkowej. Następnie dodaj około 80 gramów sera feta, pokrojone oliwki, 1 łyżeczkę cynamonu, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Pulpety greckie keftedes sposób podania
Uformuj małe pulpeciki i smaż na niewielkim ogniu. Nałóż na talerz sos pomidorowy, ułóż na nim pulpety i ozdób natką pietruszki. Zagryzaj świeżym pieczywem z oliwą. Szklaneczka czerwonego, greckiego wina do tego dania jest niezwykle wskazana.
Wypróbuj pulpety cielęce duszone z warzywami i ciesz się oryginalnym smakiem.