Pulpety rybne w sosie koperkowym

Pulpety rybne przygotowane z dorsza zmielonego razem z wędzonym łososiem i boczkiem, uformowanym w klopsy, a po ugotowaniu podawane w sosie koperkowym.

Pulpety rybne w sosie koperkowym to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za rybami, jednak od czasu do czasu chcą choćby kawałek ryby zjeść. W takich pulpetach ukryć można bowiem zarówno „niechciane” warzywa, a smak nieco zmienić niedużym kawałkiem aromatycznej wędliny dojrzewającej. Często słyszę, jak Wasze dzieciaki wsuwają takie pulpety nieświadome, że jedzą rybę i warzywa jednocześnie. Teraz pora, aby takie pulpety wcinali przeciwnicy braku mięsa w posiłku. Z przepisu dowiecie się, jak takie osoby przekonać do tychże pulpetów.

Składniki

500 gramów fileta z dorsza bez skóry;
250 gramów brzuszków z łososia;
30 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego;
2 łyżki bułki tartej;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
dymka;
1 duże wiejskie jajko;
sól, pieprz;

Przepis na pulpety rybne w sosie koperkowym

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że do zmielenia nie potrzebujesz najdroższych kawałków ryby, wystarczy świeży filet. Brzuszki z łososia zaś są znakomitym nośnikiem tłuszczu, więc znacznie poprawią smak chudego dorsza. Szynka szwarcwaldzka nada bezbłędnego dymnego aromatu pulpetom, a mnóstwo ziół doda gigantyczną porcję witamin do nich.

2. Ryby pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce wraz z szynką (lub boczkiem) szwarcwaldzką.

3. Posiekaj nieco dymki i dodaj do zmielonej ryby i szynki. Nie dodawaj za dużo dymki, aby nie zdominowała delikatnego przecież smaku ryb. Posiekaj dość sporo koperku i natki pietruszki i również dodaj do ryb i szynki. Im więcej, tym lepiej.

4. Wbij do masy 1-2 jajka, dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz oraz 1-2 łyżki bułki tartej.

5. Wymieszaj dokładnie masę. Ja zawsze w takim momencie smażę jednego małego pulpeta, aby sprawdzić, czy całość jest odpowiednio doprawiona. Jeśli tak jest owiń miską z masą folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa nieco stężała. Dzięki temu klopsy będzie się lepiej formowało i smażyło.

6. Z masy formuj pulpety o wadze około 50 gramów każdy. Okrągłe pulpety rybne wrzuć do zagotowanego bulionu.

7. Pulpety rybne gotuj (a w zasadzie parz) około 5 minut.

Pulpety rybne w sosie koperkowym sposób podania

Ugotowane pulpety rybne wyjmij na talerz, a na bazie bulionu w którym się gotowały przygotuj sos (zobacz <<przepis na sos koperkowy>>). Pulpety rybne włóż do garnka z sosem koperkowym, aby się zagrzały. W międzyczasie ugotuj dodatki do dania np. ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową. Podawaj w sosie koperkowym w towarzystwie gotowanych warzyw. To naprawdę działa na niejadków.

Rekomendowane przepisy