Pulpety w sosie pomidorowym z cynamonem

Pulpety przyrządzone z mieszanego mięsa mielonego doprawionego wieloma przyprawami podawane w sosie pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym znają wszyscy. Ale ten przepis jest szczególny, ponieważ sposób doprawienia pulpetów oraz sos pomidorowy, który ma szczególny smak tylko z nazwy przypominają doskonale znane nam krajowe pulpety. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu przygotujesz danie, które w Hiszpanii znane jest pod nazwą albondigas. A zatem nie daj się zmylić polskojęzycznej nazwie potrawy, bo moje pulpety mają gorący, hiszpański charakter i temperament.

Składniki

400 gramów wołowiny;
300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka);
2 łyżki bułki tartej;
1 jajko;
natka pietruszki;
2 ząbki czosnku;
2 duże cebule;
listek laurowy;
suszone oregano;
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki;
1 kilogram pomidorów;
2 laski kory cynamonowej;
mieszanka przypraw (kolendra, kmin rzymski, czarny pieprz, czosnek, płatki chili);
sól, pieprz;

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Zacznij od przygotowania sosu. W tym celu wrzuć drobno pokrojone pomidory do garnka i dodaj sól, listki laurowe, korę cynamonową, łyżeczkę suszonego oregano, a także łyżkę oliwy. Duś pomidory na bardzo wolnym ogniu 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj gotujący się sos i sprawdzaj, czy jest w nim dość płynu. Jeżeli jest go za mało dolej odrobinę wody (nie za dużo) tylko po to, aby pomidory nie przywarły do dna garnka.

Porada-> sos pomidorowy powinien być dobrze odparowany. Może to zająć 30 minut

Podczas gdy sos się dusi upraż na suchej patelni mieszankę przypraw w ziarnach i pozostaw, aby nieco przestygły. Zmiel mięso i zetrzyj do niego 2 ząbki czosnku i cebulę. Następnie dodaj do mięsa 2 łyżki bułki tartej oraz wbij jajko. Uprażone wcześniej przyprawy zetrzyj dokładnie w moździerzu i dodaj do mięsa, posól, popieprz i wrzuć garść posiekanej natki pietruszki. Na koniec wsyp łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki i ewentualnie pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki. Mięso wyrób bardzo dokładnie, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i formuj zwilżonymi dłońmi malutkie pulpety, mnie wyszło około 40 sztuk. Pulpety obtocz delikatnie w mące, otrzep jej nadmiar i smaż na dość mocnym ogniu na oliwie, aby ładnie się zrumieniły. Jeżeli zrobisz takie małe pulpety to już po smażeniu będą nadawały się do jedzenia. Będą chrupiące i usmażone z zewnątrz, a w środku pozostaną soczyste. Teraz odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Odlej z patelni, na której smażyło się mięso nadmiar tłuszczu i wrzuć na nią grubo posiekaną dużą cebulę. Smaż ją krótko, aby się zeszkliła. Podsmażoną cebulę wrzuć do garnka z sosem pomidorowym. Sos zmiksuj, reguluj jego gęstość dopiero po jego zmiksowaniu. Dobrze odparowany sos nie powinien wymagać uzupełnienia płynem. Sos powinien być dość gęsty.

Pulpety w sosie pomidorowym sposób przygotowania

Zmiksowany sos przelej z powrotem do garnka, a następnie wrzuć do niego usmażone pulpety. Potrząsaj delikatnie garnkiem aby wszystkie klopsiki pokryły się sosem. Przykryj pokrywką garnek i pozostaw na kilka minut, aby mięso się ogrzało się od sosu, a całość połączyła smakowo. Jeżeli nie musisz nie podgrzewaj dania, bo sos może za bardzo zgęstnieć, dodanie kolejnej porcji płynu zmieni nieodwracalnie jego smak!

Koniecznie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami (poznaj przepis na frytki domowe) i np. pimientos de Padron (poznaj przepis na smażone zielone papryczki padron).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *