Pulpety z łososia to bardzo ciekawa propozycja nie tylko dla fanów ryb, szczególnie łososia. Same pulpety doprawić możesz różnymi przyprawami, ja w tym przepisie postawiłem na smaki azjatyckie. Dla przełamania smaków sos do pulpetów proponuję przygotować z bobu i szparagów. Zapewniam, że te potocznie uważane za „nie mające smaku” warzywa da się podkręcić w taki sposób, że sos staje się fantastyczny. Jak to zrobić? Zajrzyj do przepisu. Zapraszam na pulpety z łososia w aromatycznym sosie.
Składniki
300 gramów fileta z łososia;
500 gramów bobu;
pęczek szparagów;
duży pęczek jarzyny (jak do rosołu);
olej sezamowy prażony;
czerwona pasta curry;
1 jajko;
mąka kukurydziana lub pszenna;
kwaśna śmietana;
natka pietruszki;
świeża kolendra;
świeża mięta;
sól, pieprz;
Przepis na pulpety z łososia
Łososia umyj, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie zmiel w maszynce. Alternatywnie rybę możesz po prostu bardzo drobno posiekać nożem.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego z prażonego sezamu (ciemny olej) i włóż łyżeczkę czerwonej pasty curry. Mieszając od czasu do czasu podgrzewaj pastę około 30 sekund, aż poczujesz, że uwalniają się aromaty. Podgrzaną pastę curry przełóż do zmielonego łososia. Do zmielonej ryby ponadto wbij jajko oraz dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego.
Dodaj również po garstce drobno posiekanych natki pietruszki, świeżej kolendry i świeżej mięty. Całość skrop sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj na gładką masę. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 30 minut.
Porada-> dzięki przechowaniu w lodówce masa stężeje, dzięki czemu pulpety nie rozpadną się podczas gotowania.
Do dużego garnka włóż jarzynę wraz z natką, im więcej tym lepiej, wywar powinien być dość mocny. Do jarzyny dołóż szparagi oraz przyprawy, sól, pieprz, 2 lub 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ewentualnie kawałek imbiru. Zalej całość wodą i gotuj na wolnym ogniu 45 minut, aby uzyskać smaczny wywar jarzynowy z lekką nutką smaku szparagów. Do garnka wrzuć bób i gotuj wszystko jeszcze 10 do 15 minut, aż bób zmięknie.
Gdy wywar jarzynowy jest gotowy, a bób miękki przecedź wywar. Większość wywaru przelej do dużego garnka, resztę pozostaw w małym naczyniu wraz z bobem.
Obierz bób, a następnie połowę z niego włóż do garnka, w którym znajduje się wywar przeznaczony na sos (ilość sosu zależy od Ciebie). Całość zmiksuj blenderem, a następnie postaw garnek na gaz. Do sosu dodaj „magiczny” składnik, czyli łyżeczkę (lub więcej) pasty wasabi, bez problemu dostaniesz ją w sklepach na półkach z kuchnią japońską. Wasabi nazywana jest japońskim chrzanem, doskonale poprawi kolor sosu, nada mu specyficznego smaku, a także lekko zaostrzy jego smak. Do sosu wlej łyżkę kwaśnej śmietany uprzednio wymieszanej z łyżeczką mąki i wody i wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.
Teraz do sosu wrzuć drugą połowę obranego bobu, dodaj również puszkę np. soczewicy, ciecierzycy lub tak, jak ja kombinację pęczaku i fasolki. Sos szparagowy z bobem jest gotowy.
Pulpety z łososia sposób podania
Na gazie postaw garnek z pozostałym wywarem, zagrzej go. W międzyczasie wyjmij łososia z lodówki i uformuj 12 pulpetów z łososia wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć pulpety z łososia do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu 10 minut.
Podawaj w głębokim talerzu z sosem szparagowym z bobem i dodatkami. Całość skrop ostrym sosem sriratcha lub chilli, jogurtem oraz posyp listkami kolendry.
Zobacz fantastyczny przepis na karp smażony, dzięki któremu poznasz prawdziwy smak tej wigilijnej ryby. Przygotuj także keftedakia czyli pulpety mięsne z Grecji.