Puree z awokado przygotowałem ugniecionego owocu, który połączyłem z gotowanymi ziemniakami, czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Tak przygotowane puree z awokado to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego jednego z najzdrowszych owoców. Samo awokado jest tłuste i oleiste, co niemal automatycznie predysponuje je do przyrządzania z niego wszelkiego rodzaju past i puree. Dodatek ziemniaków do mojego poprawia smak i strukturę całości, bowiem ziemniaki wchłaniają chętnie nadmiar tłuszczu z awokado. Dzięki temu to puree staje się znacznie smaczniejsze i wygodniejsze do jedzenia.
Składniki
awokado (miękkie)
2 duże ziemniaki
czosnek
oliwa z oliwek extra vergine
natka pietruszki
sól, pieprz
Przepis na puree z awokado
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę dowolnej wielkości. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i dodaj sól. Następnie obierz 2 lub 3 ząbki czosnku i wrzuć do ziemniaków. Gotuj ziemniaki do miękkości. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź i odparuj przez 30 sekund na ogniu. Wstrząśnij nimi, aby stały się puszyste. Następnie dodaj do nich garść posiekanej natki pietruszki. Do ziemniaków dodaj obrane ze skórki awokado. Dodaj również sól i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Jeżeli chcesz może wcisnąć parę kropli soku z cytryny.
Przygotowujemy puree z awokado
Ugnieć dobrze wszystkie składniki. Teraz wlej do nich łyżkę oliwy z oliwek, no chyba że Twoje puree jest wystarczająco „lejące się”. Spróbuj i jeśli trzeba dopraw ostatecznie do smaku. Ja zwykle dodaję jeszcze trochę czosnku. Z natką pietruszki postępuj ostrożnie, bo ma bardzo wyrazisty smak. Jeżeli dodasz jej za dużo będzie on dominujący w Twoim puree. Nie rezygnuj z niej jednak, bo to kolejne wspaniałe źródło witamin. Na koniec bardzo dobrze ugnieć wszystko na aksamitną masę.
Puree z awokado sposób podania
Podawaj w temperaturze pokojowej jako dodatek np. do mięsa. Świetnie komponuje się np. z eskalopkami ze zdjęcia (dowiedz się jak zrobić eskalopki cielęce). Wyobrażam sobie również, że takie puree może dobrze smakować np. na kromce pieczywa.