Puree z pietruszki to kolejne znakomite połączenie warzyw, które w formie puree doskonale uzupełniają dania z sosami. Jak zwykle przyrządza się całość szybko, jednak efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Od pewnego czasu lubuję się w puree dość mocno płynnych, więc zalecam dodawać dużo więcej mleka kosztem masła do puree. Jednak gdy Tobie takie proporcje nie odpowiadają nie wahaj się ich zmienić. Pamiętaj, kuchnia to nie dyktat. Zawsze gotuj tak, aby Tobie smakowało.
Składniki
2 pietruszki
kawałek selera korzeniowego
1 duży ziemniak
masło
mleko
świeży tymianek
1-2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Puree z pietruszki i selera przepis
Warzywa obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w dużą kostkę. Następnie przełóż pokrojone warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Obierz czosnek, grubo go posiekaj i wrzuć do garnka z warzywami. Gotuj warzywa na średnim ogniu do miękkości.
Gdy warzywa są miękkie odcedź je. Odcedzone pozostaw w garnku, a garnek postaw na mały gaz. Kilkadziesiąt sekund odparowuj warzywa z nadmiaru wody, którą zachowały z gotowania. Zdejmij garnek z gazu i wlej do warzyw około szklanki mleka. Dodaj sól, pieprz, świeżo startą gałki muszkatołową, świeży tymianek, a także porządną łyżkę masła (taką z kopką). Zagniataj całość ubijaczką do ziemniaków dość intensywnie. Następnie zmiksuj warzywa równie intensywnie blenderem.
Reguluj gęstość Twojego puree z pietruszki według własnego uznania. Jeśli Twoje puree jest w tym momencie zbyt rzadkie postaw garnek na mały gaz i chwilę odparuj. Pamiętaj, aby podczas odparowywania często mieszać puree, aby się nie przypaliło. Możesz je również teraz finalnie doprawić do smaku. Podawaj jako fantastyczny dodatek do dań z sosami, np. do wszelakich pieczeni.
Wypróbuj świetny <<przepis na gulasz wołowy z grzybami leśnymi>>.