Puree z pietruszki korzeniowej i selera korzeniowego

Puree z pietruszki to znakomite połączenie warzyw, które w formie puree doskonale uzupełniają dania mięsne z sosami.

Puree z pietruszki to kolejne znakomite połączenie warzyw, które w formie puree doskonale uzupełniają dania z sosami. Ja uwielbiam wszelakie puree nie tylko ziemniaczane, zatem na mojej stronie znajdziesz puree skomponowane z różnych warzyw. Spróbuj mojego przepisu na puree z topinambura na maśle.  Tym razem przyszła kolej na pietruszkę i seler. Jak zwykle to puree przyrządza się całość szybko, jednak efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Od pewnego czasu lubuję się w puree dość mocno płynnych, więc zalecam dodawać dużo więcej mleka kosztem masła do puree. Jednak gdy Tobie takie proporcje nie odpowiadają nie wahaj się ich zmienić. Pamiętaj, kuchnia to nie dyktat. Zawsze gotuj tak, aby Tobie smakowało.

Składniki

2 pietruszki
kawałek selera korzeniowego
1 duży ziemniak
masło
mleko
świeży tymianek
1-2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Puree z pietruszki i selera przepis

Warzywa obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w dużą kostkę. Następnie przełóż pokrojone warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Obierz czosnek, grubo go posiekaj i wrzuć do garnka z warzywami. Gotuj warzywa na średnim ogniu do miękkości.

Gdy warzywa są miękkie odcedź je. Odcedzone pozostaw w garnku, a garnek postaw na mały gaz. Kilkadziesiąt sekund odparowuj warzywa z nadmiaru wody, którą zachowały z gotowania. Zdejmij garnek z gazu i wlej do warzyw około szklanki mleka. Dodaj sól, pieprz, świeżo startą gałki muszkatołową, świeży tymianek, a także porządną łyżkę masła (taką z kopką). Zagniataj całość ubijaczką do ziemniaków dość intensywnie. Następnie zmiksuj warzywa równie intensywnie blenderem.

Reguluj gęstość Twojego puree z pietruszki według własnego uznania. Jeśli Twoje puree jest w tym momencie zbyt rzadkie postaw garnek na mały gaz i chwilę odparuj. Pamiętaj, aby podczas odparowywania często mieszać puree, żeby się nie przypaliło. Możesz je również teraz finalnie doprawić do smaku. Podawaj jako fantastyczny dodatek do dań z sosami, np. do wszelakich pieczeni, klopsów w sosie lub gulaszy.


Wypróbuj świetny przepis na gulasz wołowy z grzybami leśnymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *