Puree z selera i batata jest odłamem klasycznej wersji puree z selera korzeniowego. Całkiem spora grupa osób nie przepada za bardzo charakterystycznym smakiem selera. To właśnie z myślą o nich do puree dodałem słodkiego batata, który zdecydowanie łagodzi smak mojego puree. Nadaje mu również nieco egzotycznego smaku. Samo przyrządzenie tego puree jest identyczne, jak w przypadku klasycznego puree z ziemniaków. Zachęcam do rozkochania się w takim dodatku do obiadu. Szczególnie tych, którzy z różnych powodów odstawili konsumpcję tradycyjnego ziemniaka.
Składniki
2 spore selery korzeniowe;
2 bataty;
masło;
mleko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;
Przepis na puree z selera i batata
Jeśli masz możliwość kup seler na targu od rolnika. Uwierz, że poczujesz różnicę w smaku tego niezwykłego warzywa.
Obierz selera i pokrój w spore kawałki. Przełóż go do garnka, a następnie zalej mlekiem, dodaj do smaku sól. Wlej również do garnka szklankę zimnej wody. Dzięki dodatkowi wody na mleku podczas gotowania nie zrobi się kożuch, a mleko nie przypali się. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Uważaj, bo mleko może wykipieć!
Podczas kiedy seler się gotuje obierz i pokrój w spore kawałki batata. Wrzuć batata do garnka z gotującym się selerem i gotuj warzywa razem na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby zmiękły
Gdy warzywa są miękkie odcedź je zachowując szklankę płynu z ich gotowania. Do warzyw dodaj sól do smaku, świeżo zmielony pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Dodaj również dwie porządne łyżki masła i wlej pół szklanki mleka.
Puree z selera i batata propozycja podania
Przy pomocy tłuczka do ziemniaków dokładnie ubij warzywa na jednolitą masę. Możesz oczywiście użyć do tego malaksera lub blendera. Spróbuj i w razie konieczności dodaj jeszcze przypraw, mleka i masła. Puree winno być dość „lejące się” (rzadkie). Ubij warzywa (lub zmiksuj) na bardzo gładką masę albo pozostaw lekko grudkowatą strukturę w zależności od upodobania. Znakomity dodatek np. do pieczonych mięsiw z sosami.
Wypróbuj również przepis na puree z batatów z kolendrą.