Puree z selera korzeniowego

Puree z selera, czyli krojony na duże kawałki i gotowany z wodzie i mleku seler korzeniowy z dodatkiem ziemniaka, a następnie miksowany na puree i doprawiony gałką muszkatołową.

Puree z selera to nie tylko znakomity zamiennik tradycyjnego często już nużącego puree ziemniaczanego. O ile to ostatnie jest świetne jako tło np. dla mięsiw, o tyle to puree z selera ma smak wyborny, choć dość intensywny, i samo w sobie decyduje często o smaku całego dania. Seler jest silnym alergenem, ale jeżeli nie masz na niego uczulenia jedz go dość często, bo to warzywo bardzo zdrowe. Jeżeli jego smak jest Ci jednak za intensywny spróbuj go właśnie w formie puree. Smak jest łagodniejszy, a podane na takim puree mięsiwo, albo nawet sam sos tworzą iście nietuzinkowe dania. Koniecznie do wypróbowania.

Składniki

dość duże selery korzeniowe;
2 ziemniaki;
1 litr mleka;
1-2 ząbki czosnku;
masło;
gęsta, kwaśna śmietana;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na puree z selera

Dwa duże selery korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą. Selery pokrój w kostkę o wielkości około 2-3 centymetrów i włóż do garnka. Dodaj obrany i zmiażdżony lekko nożem czosnek. Wlej do garnka z selerem mleko. Aby mleko w trakcie gotowania nie przypalało się i aby nie tworzył się kożuch wlej do garnka również 1 szklankę wody. Seler trzeba wstępnie przyprawić, wsyp 1 łyżeczkę soli.

Porada-> dodanie do gotowania wody ustrzeże Cię przed przypaleniem się mleka.

Seler ma niezwykły smak, ale z pewnością nie ma tak idealnej tekstury, jak ziemniak. Dobrym pomysłem przy robieniu tego puree jest dodanie 1-2 ziemniaków właśnie dla poprawy tekstury puree. A zatem obierz ziemniaki, pokrój w niedużą kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj warzywa na średnim ogniu kilkanaście minut, aż staną się miękkie.

Odcedź warzywa zachowując mleko, w którym się gotowały. Odcedzone warzywa przełóż do miski malaksera. Kwaśna śmietana to mój specyficzny dodatek do puree z selera. Jedna duża łyżka zdecydowanie wzmocni jego smak. Dodaję również masło. Na początek 2 porządne łyżki.

Puree z selera bez świeżo startej gałki muszkatołowej można śmiało wyrzucić do kosza. To również bardzo intensywna przyprawa, więc ostrożnie z nią. Chyba, że tak, jak ja uwielbiasz ją. W tym przypadku dałem jej chyba za dużo, bo po jej starciu i powąchaniu na chwilę zakręciło mi się porządnie w głowie. Na koniec dodaj sól i świeżo zmielony pieprz, u mnie zawsze kolorowy. Sporo pieprzu.

Umieść miskę malaksera w robocie, dolej nieco mleka, w którym gotował się seler i miksuj na puszystą, gładką, dość lejącą się masę. Aby taką otrzymać najlepiej wlewaj mleko np. po pół szklanki, zmiksuj, a gdy puree nadal jest zbyt gęste ponów czynność. Dobrze przyrządzone puree winno być dość lejące się, z dobrze wyczuwalną, ale nie nachalną gałką muszkatołową, odpowiednio słone i dość pieprzne. No i puszyste. Takie właśnie puree z selera kocham.

Puree z selera sposób podania

Puree z selera możesz zmiksować na gładko lub pozostawić nieco grudkowate. To świetny dodatek do duszonych mięs z sosem własnym, ale ośmieliłbym się je podać również jako zamiennik włoskiej polenty. A zatem np. z sosem grzybowym z prawdziwkami.


Zweryfikuj mój wyśmienity <<przepis na policzki wołowe w ciemnym piwie>>. Absolutnie wyjątkowe danie.


Rekomendowane przepisy