Puree z ziemniaków z czosnkiem i dymką

Puree z ziemniaków ugotowanych i bardzo dobrze ugniecionych na gładką masę z dodatkiem masła i mleka oraz z czosnkiem i dymką.

Puree z ziemniaków ugotowanych i bardzo dobrze ugniecionych na gładką masę z dodatkiem masła i mleka to klasyka ponad wszystko. Ja jednak czasem lubię do tej klasyki coś wnieść i wtedy podaję takie puree dodatkowo z czosnkiem i dymką. Uwierz, że tak podkręcone puree smakuje jeszcze lepiej, aniżeli to klasyczne. Oczywiście, że dodatek czosnku i dymki nadaje temu puree  pysznego smaku, ale pamiętaj, że puree jest jednak jedynie dodatkiem na talerzu. Nie zawsze zatem dodanie czosnku i dymki do klasycznego puree będzie dobrym rozwiązanem, ponieważ puree nie powinno zdominować smaku całego dania. A więc gotuj z głową, ale smacznie.

Składniki

500 gramów ziemniaków
2-3 dymki
1-2 ząbki czosnku
masło
mleko
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przepis na puree z ziemniaków

Ziemniaki obierz, pokrój na spore kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą i postaw na ogień. Dodaj łyżeczkę soli. Obierz czosnek, lekko go zgnieć szerokim nożem i dorzuć do ziemniaków. Gotuj ziemniaki z czosnkiem do miękkości. Gdy ziemniaki są miękkie odcedź je (czosnek ma zostać). Dodaj do ziemniaków porządną łyżkę masła i ugnieć je wstępnie wraz z czosnkiem.

Dodaj do ziemniaków startą gałkę muszkatołową, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz. Wlej 50 do 100 ml mleka (według uznania) i bardzo dobrze ugnieć ziemniaki na gładkie puree. Dodaj posiekaną dymkę i i zamieszaj całość.

Jak utrafić z konsystencją puree?

Jeśli Twoje puree jest wciąż za gęste jak na Twoje potrzeby dolej jeszcze nieco mleka lub dodaj masła i ponownie dobrze ugniataj masę ubijaczką. Pamiętaj, że bardzo istotnym jest, czy na tym etapie dodasz jeszcze mleka czy masła. Dodatek masła uczyni Twoje puree bardziej szlachetnym i tłustszym. Dodatek mleka zaś nieco złagodzi smak puree i uczyni go bardziej lejącym.

Jak dla mnie puree z ziemniaków powinno być bardzo rzadkie (nieco lejące się), dlatego ja preferuję w tym momencie dodatek mleka, a nie masła. Ty zrób zaś takie puree, jakie Ty lubisz.

Puree z ziemniaków podawaj z czym dusza zapragnie. Pasuje chyba do wszystkiego. Pamiętaj, że im lepsze ziemniaki, tym smaczniejsze puree.


Wypróbuj również <<przepis na ziemniaki z grilla>>, proste w przygotowaniu i pyszne w smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *