Puree ziemniaczane skordalia rodem z Grecji

Greckie puree ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków ugniecionych z dodatkiem sporej ilości oliwy, czosnku, octu winnego i natki pietruszki.

Puree ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków ugniecionych razem z dodatkiem sporej ilości oliwy, czosnku, octu winnego i natki pietruszki. To ciekawe puree ziemniaczane jest doskonałym dodatkiem do dań z sosami w Grecji. Wołowina po burgundzku, czy policzki wołowe w sosie aż się proszą o takie puree. W Grecji, gdzie ziemniaki jada się równie chętnie jak u nas puree ziemniaczane jest dość istotnym składnikiem niektórych dań. Takie puree podaje się do dań z mięsem, rybami, albo po prostu jako przystawkę. Różnica tkwi jak zwykle w szczegółach. Zamiast masła w Grecji do puree ziemniaczanego dodaje się oczywiście oliwy. A ponieważ „skordo” po grecku oznacza czosnek to właśnie on (oprócz oliwy) jest równie ważnym składnikiem greckiego puree ziemniaczanego. Skordalia smakuje wyśmienicie jedzona nawet oddzielnie.

Składniki

750 gramów mączystych ziemniaków;
175 ml oliwy extra vergine;
4 ząbki czosnku;
50 ml octu z białego wina;
natka pietruszki;
dymka;
sól, pieprz;

Przepis na puree ziemniaczane

Ziemniaki obierz i pokrój w nieduże kawałki. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Podczas gdy ziemniaki się gotują przygotuj sos. Do czaszy blendera wrzuć obrany czosnek, a następnie wlej 175 ml oliwy extra vergine. Wlej również 50 ml octu z białego wina. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmiksuj wszystko na gładki sos. Coś Ci to przypomina? Zgadza się, to klasyczny sos winegret. Gotowy sos odstaw na bok.

Natka pietruszki i dymka potrzebne będą nie tylko do dekoracji dania. Na Krecie zjada się niewyobrażalne ilości świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, dymka, natka kopru włoskiego i wiele, wiele innych, u nas nieznanych. Nie pomijaj tych składników ponieważ są tanie i bardzo zdrowe.

Gdy ziemniaki są bardzo miękkie odcedź je i pozostaw na durszlaku na 5 minut. Po wskazanym czasie zmiażdż ziemniaki, a następnie wlej do nich sos. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość bardzo dokładnie ubijaj, aby uzyskać jednolitą masę ziemniaczaną. Greckie puree ziemniaczane musi być bardzo gładkie.

Puree ziemniaczane propozycja podania

Podawaj posypane natką i dymką w temperaturze pokojowej do mięsa, ryb lub jako osobną przystawkę. Zawsze w temperaturze pokojowej. Co ważne, skordalia traktowana w Grecji jest raczej jako jeden z dodatków do dania, a nawet dip. Absolutnie nie ma nic wspólnego z naszymi ziemniakami, które często stanowią główny składnik drugiego dania.


Wypróbuj także przepis na puree z topinambura.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *