Puszysta panna cotta kokosowa z owocami

Panna Cotta, czyli włoski deser przyrządzany z gotowanej słodkiej śmietanki z dodatkiem żelatyny, cukru i wanilii podany z owocami.

Panna cotta z dodatkiem delikatnej i aromatycznej śmietanki kokosowej oraz owoców to moja propozycja dla wszystkich fanów tego banalnego ponoć deseru. Banalnego może w przygotowaniu, bo jak się okazuje gotowana śmietana (pod warunkiem, że jest najwyższej jakości) może sama w sobie stanowić doskonałość. Gdy do takiej ugotowanej śmietany dodać świeże owoce sezonowe i trochę śmietanki kokosowej otrzymamy deser niebanalny, o smaku wręcz idealnym. Zrób sam/a i przekonaj się, że moja panna cotta jest niewiarygodnie smaczna.

Składniki

330 ml śmietanki (nie mleczka, a śmietanki właśnie) kokosowej (2 małe puszki);
400 gramów słodkiej śmietanki 30 %;
4 łyżeczki żelatyny;
50 gramów cukru;
90 ml mleka;
2 laski wanilii;

Przepis na panna cotta

Wlej mleko o pokojowej temperaturze do małej miski i wsyp do niego żelatynę. Zamieszaj ją i pozostaw na kilka minut, aby nieco spęczniała. Do garnka wlej słodką śmietanę, a także śmietankę kokosową. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Od razu dodaj do obu śmietanek cukier i zamieszaj.

Laski wanilii rozetnij i wydobądź z nich ziarenka wanilii. Ziarenka i laski wanilii wrzuć do garnka ze śmietankami. Gotuj całość na wolnym ogniu chwilę, aż śmietana uzyska płynną konsystencję, a przy bokach garnka zaczną pojawiać się bąbelki. Gdy tak się stanie zdejmij garnek z ognia i wyjmij laski wanilii. Do przegotowanych śmietanek dodaj spęczniałą żelatynę.

Panna Cotta sposób podania

Mieszaj całość dokładnie, aby żelatyna całkowicie się  rozpuściła. Gotową masę śmietanową przelej do małych filiżanek lub miseczek. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta dobrze zastygła.

Na 20 minut przed podaniem wyjmij panna cotta z lodówki i wyłóż z filiżanek na talerzyki. Mimo, iż deser ten serwuje się schłodzony, dobrze jest aby przed jedzeniem nieco postał w temperaturze pokojowej.  Smakuje najlepiej np. z syropem z borówek (jagód), wiórkami kokosowymi, truskawkami i listkami mięty.


Poznaj smakowity deser cytrynowy z borówkami. Zajadaj się nim bez opamiętania!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *