Pycha kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Kurczak krojony filet smażony i duszony z pieczarkami doprawiony mieloną kurkumą podany w sosie śmietanowym.

Kurczak w sosie śmietanowym duszony z dodatkiem pieczarek nie tylko ma fascynujący kolor, ale i unikalny smak. Bazą dania jest pierś wiejskiego kurczaka, którą pokroić należy w dosyć cienkie paski. Mięso po podsmażeniu dusi się z pieczarkami. Ot cała filozofia. Przepis klasyczny do bólu. Ale jak to zwykle bywa to detale robią różnicę. Dokładnie tak jest w moim przepisie, w którym detale całkowicie odmieniają to zwykle przeciętne danie. Dlaczego mój kurczak w sosie śmietanowym smakuje znacznie lepiej dowiesz się z poniższego przepisu. Zapraszam.

Składniki

pierś z kurczaka wiejskiego o wadze 500 gramów
500 gramów dużych pieczarek
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
500 ml bulionu drobiowego
50 ml słodkiej śmietanki
mielona kurkuma
suszone oregano
natka pietruszki
sól, pieprz

Kurczak w sosie śmietanowym

Pierś wiejskiego kurczaka umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Usuń z niej skórę, a następnie pokrój w dość cienkie paski. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i sporo suszonego oregano. Całość dobrze wymieszaj, aby przyprawy oblepiły każdy kawałek mięsa.

Oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na niezbyt duże kawałki. Obierz i posiekaj w niewielką kostkę cebule. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli. Wtedy dorzuć czosnek i smaż całość jeszcze niecałą minutę. Wrzuć na przesmażoną cebulę pieczarki. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Smaż pieczarki kilka minut, aż ładnie zbrązowieją. Wtedy wsyp do nich 2 łyżeczki mielonej kurkumy i trochę suszonego oregano do smaku. Wymieszaj pieczarki z przyprawami, a następnie zalej je gorącym bulionem. Przykryj patelnię pokrywką i duś grzyby na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie wlej do pieczarek słodką śmietankę. Zamieszaj i gotuj nadal na wolnym ogniu, aby zredukować sos.

Podczas gdy sos się redukuje usmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy na dość mocnym ogniu. Smażenie winno trwać 2-3 minuty, nie dłużej. Mięso ma się jedynie zrumienić, a w środku może pozostać niedosmażone. Przesmażone mięso dodaj do duszących się pieczarek, a następnie duś kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami kilka minut na średnim ogniu. W tym czasie mięso ugotuje się jak należy, a sos zredukuje i zgęstnieje do idealnego stanu.

Kurczak w sosie śmietanowym sposób podania

Gdy danie jest gotowe wyłącz gaz pod patelnią i wsyp do niego posiekaną natkę pietruszki. Kolor i smak obłędne, prawda? No to jemy. Podawaj na ciepło np. z ryżem. Starta skórka z limonki będzie na pewno wspaniałym dodatkiem, który podkreśli świeżość i lekkość tego pysznego dania.


Przygotuj również pyszne <<makaron z owocami morza>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *