Pyry z gzikiem to gotowane ziemniaki podawane z twarogiem z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem skropione olejem rydzowym. Oto, jak prostota i siła smaku w tym tradycyjnym wielkopolskim daniu powoduje, że może się w nim zakochać każdy. I choć gzik ma wiele twarzy ja proponuję przepis na taki najprostszy, najsmaczniejszy, czyli sam twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem. W końcu to gzik, a nie twarożek do chleba, kombinować nie ma potrzeby. Pyry należy wybrać o zbliżonej, średniej wielkości, sałatkowe, najlepiej takie, które da się ładnie przeciąć wzdłuż na połowę po ich ugotowaniu. Twaróg koniecznie żeby był tłusty, najlepiej taki tradycyjny, a nie przemysłowy z plastikowego opakowania. Tuż przed podaniem warto skropić pyry z gzikiem odrobiną oleju rydzowego, z którego przecież słynie Wielkopolska.
Składniki
1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
300 gramów tłustego twarogu;
100 gramów kwaśnej, gęstej 18 % śmietany;
szczypiorek;
masło;
olej rydzowy;
sól, pieprz;
Przepis na pyry z gzikiem
Składniki do mojego gziku to po prostu 300 gramów tłustego twarogu, około 100 gramów kwaśnej, gęstej 18 % śmietany, a także szczypiorek, sól, pieprz. Twaróg wkrusz do dużej miski (możesz go rozgnieść widelcem), następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczypiorek. Wymieszaj dobrze gzik. Powinien mieć konsystencję pasty, nie może być zbyt suchy, dlatego nie żałuj śmietany. Gdy gzik jest gotowy miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, gzik musi się nieco przegryźć. Wyjmij go odpowiednio wcześniej przed podaniem tak, aby nabrał temperatury pokojowej. Nigdy nie podawaj go prosto z lodówki.
Umyj dobrze pod bieżącą wodą pyry, a następnie gotuj je w osolonej wodzie. Ugotowane pyry (innymi słowy ziemniaki) odcedź i przekrój wzdłuż na połowę; rozłóż je na talerzach. Na środku każdej z nich nałóż po małym kawałeczku masła, aby wzbogacić smak ziemniaków.
Gdy masło się stopi nałóż na każdą połówkę pyr po dużej łyżce gziku. Na koniec skrop pyry z gzikiem odrobiną oleju rydzowego, wszak Wielkopolska tymże stoi.
Zdobądź super przepis na ziemniaki z grilla.