Quesadilla z salami i chilli co gardła wypali

Quesadilla z salami czyli tortilla z serem i z ostrym salami, oliwkami i papryką, skropiona ostrym sosem, przykryta drugą tortillą i podgrzana na patelni.

Quesadilla z salami to prawdziwy ogień. Quesadilla (czyt.: kesadija) to meksykańskie danie, którego głównymi składnikami są placek kukurydziany (tortilla) i świetnie roztapiający się ser Oaxaca. W praktyce na co dzień stosuje się tortillę pszenną i dowolny ser dobrze roztapiający się. A jakie dodatki skrywa quesadilla? To, co znajdziesz w lodówce. Moja quesadilla z salami, na którą przepis dzisiaj przedstawiam to chrupiąca tortilla (czytaj: tortija) wypełniona pysznymi dodatkami oraz salami. Czy potrzeba mu lepszej rekomendacji?

Składniki

4 tortille pszenne o średnicy 24 cm;
200 gramów sera (fontina, cheddar) lub innego dobrze roztapiającego się;
150 gramów dobrej jakości salami (np. Pick);
garstka czarnych oliwek;
marynowane lub świeże chilli lub inna ostra papryczka;
dymka;
1 świeża żółta lub innego koloru papryka;
ostry sos typu sambal;

Quesadilla z salami przepis

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki (topi się szybko, więc starty drobniej zbyt szybko osiągnie swój pożądany stan), dymkę posiekaj drobno, oliwki pokrój w „oponki”, paprykę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Tortillę podgrzewaj przez 30 sekund na suchej patelni grillowej (aby zmiękła), a następnie posmaruj ją niewielką ilością ostrego sosu typu sambal (u mnie węgierska pasta eros pista, bardzo słona i bardzo ostra). Posyp tortillę garstką startego sera i rozłóż na niej plasterki salami. Na salami nałóż paprykę, oliwki i dymkę. Na koniec posyp tortillę papryczką chilli i kolejną garstką startego sera.

Całość nakryj drugą tortillą, dociśnij, ostrożnie przełóż na patelnię i grilluj bez dodatku tłuszczu kilka minut na średnim ogniu. Gdy tortilla od spodu jest dobrze przyrumieniona, a od góry lekko ciepła to najwyższy czas, aby odwrócić quesadillę na drugą stronę. Zrób to ostrożnie. Następnie zmniejsz gaz i przykryj quesadillę pokrywką, aby mieć pewność, że składniki w środku będą ciepłe, a ser rozpuści się.

Quesadilla z salami czyli moc i smak

Gdy Twoja quesadilla z salami jest usmażona zdejmij ją z patelni, pokrój w trójkąty i pozostaw na wierzchu 2 minuty, aż „uspokoi się”. To solidna porcja smaku, ale i kalorii. Jest bardzo sycąca, nie przeholuj z ilością.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *