Quesadilla z tuńczykiem jest szybkim, sycącym i smacznym daniem. Można ją przyrządzić na lunch, brunch, obiad a nawet kolację. To uniwersalne danie, które możesz modyfikować według własnego uznania. Tuńczyka najlepiej jest użyć takiego z puszki w tzw. sałatce meksykańskiej. Dzięki temu całość przygotujesz błyskawicznie. Oczywiście moja quesadilla zawiera jeszcze parę drobiazgów, które zdecydowanie wzmacniają smak całości. Zapraszam do przepisu.
Składniki
2 tortille z mąki pełnoziarnistej
puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem
małe awokado
100 gramów mozzarelli
ostra pasta paprykowa
Quesadilla z tuńczykiem przepis
Sałatkę meksykańską z tuńczykiem wyjmij z puszki, odsącz i lekko ugnieć widelcem. Wyjmij miąższ awokado ze skórki, zetrzyj mozzarellę na tarce. Przygotuj ostrą pastę paprykową.
Podgrzewaj tortillę na suchej patelni przez 30 sekund. Zdejmij placek z patelni i połóż na blacie kuchennym, a następnie wysmaruj go rozgniecionym awokado. Nałóż na wierzch tortilli sałatkę meksykańską z tuńczykiem. Równomiernie, aby jadło się całość z przyjemnością. A propos przyjemności to właśnie nadeszła pora, aby skropić Twoją quesadillę ostrym sosem paprykowym. Posyp quesadillę startym serem mozzarella. Oczywiście może to być dowolny inny ser, jednakże pod warunkiem, że dobrze się roztapia pod wpływem wysokiej temperatury.
Przykryj przygotowaną tortillę z farszem drugą tortillą, również uprzednio podgrzaną. Lekko dociśnij całość dłonią, aby górny placek przyległ porządnie do nadzienia. Włóż tak przygotowaną quesadillę na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj ją około 2 minut na niezbyt mocnym ogniu. Od czasu do czasu naciskaj delikatnie całość dłonią, aby placek nie tylko zagrzał się w środku, ale także aby ser się fajnie roztopił. Następnie odwróć zgrabnie quesadillę na drugą stronę i grzej kolejne 2 minuty.
Quesadilla z tuńczykiem sposób podania
Gdy quesadilla jest gotowa zdejmij ją z patelni i postaw na około minutę do przestygnięcia. W tym czasie nadzienie ustabilizuje się, dzięki czemu krojenie Twojej quesadilli będzie łatwiejsze. Następnie pokrój placek radełkiem albo dużym nożem na osiem części. Podawaj od razu najlepiej z Twoim ulubionym sosem.
Wypróbuj przepis na quesadilla po góralsku taką z oscypkiem i ogórkiem kiszonym. Bo czemu nie. Sprawdź także świetny przepis na burrito z tuńczykiem to dopiero klasa danie!