Raclette kulinarne oblicze Szwajcarii

mężczyzna skrobie z gomółki nożem na talerz stopiony ser raclette

Raclette to słowo znane każdemu Szwajcarowi. I temu małemu, i temu dużemu. Ba, słowo to znane jest bodaj w każdym zakątku świata. Każdy chyba wie, że raclette to rodzaj szwajcarskiego sera, który znakomicie topi się pod wpływem temperatury. Warto jednak wiedzieć nieco więcej o tym prawdziwym rarytasie, który uwielbiany jest na całym świecie. Bo ser to szczególny, próżno szukać jego odpowiednika gdziekolwiek na świecie. Raclette to ta sama półka, co np. włoski parmezan.

Raclette gwarancja jakości i smaku

Ten pełnotłusty półtwardy ser wyrabiany jest z pasteryzowanego lub świeżego mleka według tradycyjnych szwajcarskich przepisów. Ma jasną brązowopomarańczową skórkę. Kręgi sera mają zwykle średnicę 30 – 35 cm i wagę pomiędzy 5,5 – 7,5 kg. Jego wnętrze ma kolor jasnożółty, a zawartość tłuszczu to minimum 45 %. Sto gramów sera ma 340 kcal. Wartość żywieniowa 100 gramów sera to 25 g białka, 27 g tłuszczu, 0,7 g wapnia, 2 g soli, 4 g minerałów. Do spożycia nadaje się najlepiej po 3 miesiącach dojrzewania.

Nie tylko ser

Raclette to jednak nie tylko ser. To również nazwa potrawy. I choć wykonuje się ją na różne sposoby, to jednak zawsze powstaje właśnie z tego rodzaju sera. Tradycja spożywania potrawy o nazwie raclette pochodzi ze średniowiecza. To wtedy alpejscy pasterze odkryli, że ser położony blisko rozżarzonych kamieni topi się i zeskrobany nożem może być doskonałym, ciepłym posiłkiem. Dzisiaj za tradycyjny sposób przyrządzania raclette uważa się podgrzewanie sera się na specjalnym tradycyjnym grillu, w którym umieszcza się połowę jego gomółki. Następnie ser umieszcza się pod grzałką, a gdy zacznie się topić skrobie się go nożem wprost na gotowane ziemniaki lub kromkę chleba. Dziś potrawa ta stanowi ulubiony przysmak Szwajcarów. To danie, które spożywa się przez cały rok z rodziną i przyjaciółmi.

talerz ze stopionym serem raclette oraz gotowanymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem
Ser Raclette, gotowane ziemniaki i kiszonki, czyli zestaw obowiązkowy każdego Szwajcara.

Narodowe danie Szwajcarów

Najbardziej tradycyjnym sposobem serwowania raclette jest podanie stopionego sera z ugotowanymi ziemniakami i różnymi dodatkami. Przygotowanie takiej potrawy jest szybkie i nie wymaga doświadczenia. Ponadto pozwala na dużą dowolność podawania. Sera trzeba liczyć 200 – 250 g sera na osobę. Ziemniaki sałatkowe należy ugotować w koszulkach w ilości około 250 g na osobę. Po odcedzeniu ziemniaków garnek najlepiej wyłożyć ściereczką, a następnie ułożyć na niej ugotowane ziemniaki i przykryć, by trzymały ciepło. Ser pokroić na odpowiednie porcje pasujące do specjalnych łopatek do raclette. Przygotować pieprz, ulubione przyprawy oraz dowolne dodatki, choć kiszonki winny być obowiązkowo. Teraz można już zasiadać do biesiady.

Domowa biesiada z raclette

Raclette to również określenie domowego urządzenia do przyrządzania potrawy raclette. Urządzenie takie to nic innego, jak specjalny elektryczny grill z małymi łopatkami luzem. Czasem takie urządzenie zwane fachowo „racletton” wyposażone jest w płytę grzewczą, którą wykorzystuje się do grillowania mięs, czy warzyw. Pod płytą grzewczą znajduje się miejsce na wspomniane łopatki, na których topi się ser z dodatkami. Mając takie urządzenie w domu można zaprosić znajomych i urządzić prawdziwą ucztę. Ucztę, podczas której każdy z biesiadników swoją potrawę komponować będzie samodzielnie. Czy może być coś przyjemniejszego?

urządzenie racletton, na którym smażą się dwa steki
Przy takim urządzeniu lubią biesiadować Szwajcarzy.

Biesiadne dodatki do raclette

Jako dodatków można użyć np. rożnych warzyw. Doskonałe sprawdzą się także grzyby marynowane, ogórki konserwowe i kiszone, marynowane cebulki czy kalafiory. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. W Polsce można dostać w słoikach tzw. Party-Mix, czyli mieszankę warzyw konserwowych, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do takiego dania.

Uruchamiamy racletton

Jak biesiadować w domu z raclettonem? To bardzo proste. Na środku stołu postaw racletton. Wokół niego ustaw talerze pełne dodatków i pokrojonego w plastry sera raclette. Każdy z biesiadników nakłada na swoją łopatkę dowolny dodatek (można go wcześniej poddać grillowaniu), a na wierzchu kładzie plaster sera. Następnie należy umieścić łopatkę w raclettonie pod płytą i zaczekać, aż ser się pięknie roztopi. Jeżeli chcecie użyć np. surowego mięsa, czy krewetek najpierw należy je obowiązkowo grillować na płycie grzewczej, a dopiero potem przełożyć do łopatek. Roztopiony ser dobrze jest posypać pieprzem do smaku. Tak naprawdę jednak wszystko zależy od Was.

urządzenie racletton z nałożonymi warzywami pokrojonymi w plastry
Biesiada przy raclettonie. Każdy przyrządza danie dla siebie według własnego smaku.

Grzanki z raclette

W naszych warunkach wobec braku raclettona pozostaje jedynie prymitywny sposób przyrządzania tego specjału. Można np. przygotować grzanki z serem raclette. W tym celu pieczywo należy np. tostować lub podsmażyć na patelni, a następnie nałożyć na kromkę dowolne dodatki. W międzyczasie ser należy stopić w piekarniku, a stopiony przełożyć na kromkę z dodatkami. Tak przygotowaną grzankę można jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika, aby ser się zrumienił.

grzanki z serem raclette
Grzanki ze stopionym serem to najprostszy sposób na zastosowanie sera raclette.

Celebruj życie z raclette

Raclette to szwajcarska instytucja. To ser, ale i sposób przyrządzania potraw. To także sposób życia i sposób na wspólne biesiadowanie. Nie odmawiam nikomu i nie namawiam do porzucania polskich tradycji i zwyczajów biesiadowania. Czasem warto jednak spróbować czegoś innego, czegoś nowego. I zamienić mięso, wędliny, sałatki z majonezem i wódkę na ser raclette, pyszne dodatki i dobre wino. Życzę tego i Wam, i sobie.


Zobacz oryginalny przepis na raclette z ziemniakami lub wypróbuj pyszne grzanki z raclette.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *