Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami, czyli małe placki przygotowane z plasterków jabłek otoczonych ciastem naleśnikowym, usmażone na złoto, posypane cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami w mojej wersji to bardzo proste w przygotowaniu danie. Po prostu plastry jabłka zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym, usmażone na rumiano i posypane obficie cukrem pudrem. Niebo na talerzu. Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na przekąskę, ale nie tylko. Może z powodzeniem uchodzić za danie obiadowe, lunchowe, bądź też jako lekka kolacja. Racuchy z jabłkami są daniem bardzo lubianym przez dzieci, ale i dorośli rozkoszują się tym posiłkiem. Wypróbuj koniecznie mój przepis na racuchy z jabłkami, jest inny niż wszystkie.

Składniki

300 gramów mąki pszennej;
2 wiejskie jajka;
300 do 500 ml pełnotłustego mleka;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżeczka cukru;
szczypta soli;
500 gramów jabłek

Przepis na racuchy z jabłkami

Na początek przygotuj ciasto. W tym celu do miski malaksera wlej około 300 ml mleka (tyle na początek, zapewne trzeba jeszcze będzie dodać mleka). Do mleka wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodaj do ciasta 300 gramów mąki pszennej. Mąkę możesz przesiać, ale nie jest to konieczne. Całość miksuj około 2 lub 3 minut, żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolite ciasto.

Ciasto na racuchy z jabłkami musi być bardzo dokładnie zmiksowane, aby nie było w nim żadnych grudek mąki. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto jest za gęste (a pewnie takie jest z podanych ilości składników) dolej trochę więcej mleka, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ciasto odstaw na około pół godziny.

Podczas gdy ciasto odpoczywa obierz i pokrój jabłka. Ja zazwyczaj kroję jabłka na plasterki, ale mogą to być pół plasterki jeśli jabłka są większe. Ważne jest, aby wszystkie kawałki jabłek miały mniej więcej tę samą grubość. U mnie grubość plasterków to około pół centymetra.

Porada-> zamiast jabłek możesz do racuchów użyć gruszek, najlepiej aby były to gruszki twarde

Na patelni rozgrzej olej, powinno go być tyle, aby swobodnie przykrywał dno patelni. Plasterki jabłek zanurzaj dokładnie w cieście i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż po 2 do 3 minut z każdej strony, aby ciasto pięknie się zrumieniło. Po usmażeniu racuchy odsącz na ręcznikach papierowych i  podawaj jeszcze gorące posypane cukrem pudrem.


Sprawdź również jak przygotować <<naleśniki idealne>>


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *