Ragout ze szparagów przepis prosto z Austrii

Ragout ze szparagów to potrawka, którą przygotowujemy z białych szparagów duszonych z krojonymi warzywami. Zagęszcza się ją na koniec delikatną zasmażką na maśle z dodatkiem mielonej kurkumy i świeżej bazylii.

Ragout ze szparagów to naprawdę ciekawe danie. A właściwie przystawka. Idealna na wiosnę i w ogóle sezon szparagowy. Głównym bohaterem są białe szparagi, a towarzyszą im inne ciekawe warzywa. Ragout ze szparagów podaję w śmietanowym, ale lekkim sosie z kurkumą i świeżą tajską bazylią. To bardzo wykwintne, ale proste danie, które z uwagi na zdecydowany charakter smaku (tajska bazylia) z pewnością nie zachwyci wszystkich. Próbować jednak należy wszystkiego, być może odkryjesz w sobie właśnie umiłowanie do takich smaków.

Składniki

10 dorodnych, białych szparagów;
1 marchewka;
1 mała kalarepka;
kilka rzodkiewek;
świeża tajska lub zwykła bazylia;
masło;
mąka pszenna;
50 ml słodkiej śmietany;
mielona kurkuma;
cukier;
sól, pieprz;

Przepis na ragout ze szparagów

Około 10 sztuk białych szparagów umyj, obierz cienko obieraczką do warzyw i odłam zdrewniałe końcówki. Obierki ze szparagów oraz zdrewniałe łodygi zalej około 0,5 litra wrzącej wody i gotuj wszystko około 10 minut. Następnie odcedź wywar, wygotowane części szparagów wyrzuć, a powstały płyn zlej do garnka i pozostaw.

Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, połowę kalarepki obierz i pokrój w cienkie paseczki o różnych kształtach, rzodkiewkę pokrój w plasterki, natomiast szparagi w około 4 cm kawałeczki. To wszystkie składniki ragout ze szparagów.

Ze względu na to, że  tajska bazylia jest bardzo intensywna w smaku, użyj jedynie kilku listków, to naprawdę wystarczy.

Do garnka wlej powstały z gotowania obierek i zdrewniałych końcówek szparagów płyn. Dodaj łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Gdy płyn się zagotuje wrzuć warzywa i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż będą „al dente”. Następnie delikatnie odcedź warzywa i odłóż je na bok, jednak pozostaw około 300 ml płynu z gotowania warzyw.

Ragout ze szparagów podawaj od razu po przygotowaniu

Do garnka włóż łyżeczkę masła, rozpuść na wolnym ogniu, a następnie wsyp 2 małe łyżeczki mąki. Zamieszaj szybko. Wlej płyn z gotowania warzyw i około 50 ml śmietany (najlepiej słodkiej). Dodaj pół łyżeczki kurkumy, posól, a także popieprz. Dodaj listki tajskiej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aby sos zgęstniał i nabrał smaku. Na koniec wrzuć warzywa, delikatnie obtocz w sosie i zaczekaj chwilkę, aż się zagrzeją.


Wypróbuj przepis na szparagi z jajkiem sadzonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *