Rewelacyjny obiad bez mięsa

Obiad bez mięsa składający się z warzyw gotowanych razem z dodatkiem kilku ząbków czosnku, a następnie odcedzonych i polanych oliwą oraz sokiem z cytryny. Podane z jajkami sadzonymi.

Mój obiad bez mięsa składa się z warzyw gotowanych razem z dodatkiem kilku ząbków czosnku, a następnie odcedzonych i polanych oliwą oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywa podaję z jajkami sadzonymi. Proste, ale pysznie.

Składniki

garść fasolki szparagowej
mała cukinia
kawałek marchewki
duży ziemniak
dwie garści liści szpinaku
kawałek pora (opcja)
2-3 ząbki czosnku
dwa wiejskie jajka
płatki chilli
oliwa extra vergine
cytryna
sól, pieprz

Przepis na obiad bez mięsa

Ziemniaka obierz i pokrój go na kawałki.

Marchewkę pokrój w plasterki.

Cukinię pokrój w podłużne duże kawałki, a fasolkę przekrój na połowę.

Obierz i zgnieć (lub posiekaj grubo) ząbki czosnku.

Wszystkie warzywa przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj sól, pieprz ziarnisty według uznania i gotuj do miękkości według uznania.

Porada-> cukinię możesz wrzucić do garnka od razu, ale jeśli chcesz by była jędrna dodaj ją dopiero na ostatnie kilka minut gotowania pozostałych warzyw.

Przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wbij jajka, posyp je solą i płatkami chilli. Następnie smaż jajka na średnim ogniu pod przykryciem do uzyskania pożądanego stanu.

Gdy warzywa są miękkie dorzuć do garnka liście szpinaku. Doprowadź całość do wrzenia.

Odcedź wszystkie warzywa i przełóż na duży talerz. Polej warzywa oliwą extra vergine, sokiem z cytryny oraz posyp solą morską. Obok warzyw na talerzu połóż jajka sadzone. Boskie jedzenie.


Poznaj <<przepis na linguine z krewetkami>> na sposób grecki.


Rekomendowane przepisy