Risotto z cukinią latem i anyżem pachnące

Risotto na białym winie z drobno krojoną szalotką, startą cukinią, parmezanem i masłem.

Risotto z cukinią to idealne danie na ciepłe lub nawet gorące dni. To danie sycące, ale i lekkie dzięki użyciu minimalnej ilości składników. Zarówno cukinia, jak i ryż nie mają zbyt intensywnego smaku. Zatem o ostatecznym smaku tego dania decyduje jego wykończenie. Ser powinien być charakterny, jeśli nie parmezan to pecorino, ewentualnie nasz oscypek pasował będzie swietnie. Nuta anyżu, suszone płatki chilli albo grubo zmielony pieprz nadadzą daniu dodatkowego charakteru. Mój przepis potraktuj jako bazę. Na jego podstawie stwórz swoje własne przepyszne risotto z cukinią.

Składniki

100 gramów ryżu do risotto
100 gramów cukinii
dymka lub szalotka
kieliszek białego wytrawnego wina
1 litr domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego
suszone płatki chilli
natka anyżu
parmezan
masło

Przepis na risotto z cukinią

Bulion domowy to obok ryżu główny składnik każdego risotto. To właśnie od jego smaku i jakości zależy ostateczny smak dania. Skoro risotto z cukinią ta danie bezmięsne to logicznym byłoby użycie bulionu jarzynowego. Jednak to bulion drobiowy wzmocni smak tego risotto i taki ja wybrałem. Ostatecznie zdecyduj sam lub sama o tym, jaki bulion wybrać do Twojego risotto z cukinią.

Szalotkę albo białą część dymki drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z lekko podgrzaną oliwą. Cebuli nie ma być za dużo, bo zdominuje danie. Raczej mówimy o ilości symbolicznej. Smaż cebulę na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Następnie wsyp na patelnię ryż. Musi to być ryż specjalny do risotto, np. arborio. Przyjmuje się, że porcja ryżu (suchego) do jakiegokolwiek risotto to 50 gramów na osobę. Smaż ryż z szalotką na średnim ogniu dość często mieszając do momentu, aż ryż się zeszkli. Czyli przestanie być biały, a stanie się przeźroczysty. Wtedy wlej na patelnię około 100 ml białego wytrawnego wina. Podkręć gaz pod patelnią.

Wino powinno niemal w całości odparować. Zatem gdy wino odparuje wlej na patelnię do ryżu chochelkę gorącego bulionu. Często mieszając czekaj, aż ryż niemal całkowicie wchłonie bulion. Gdy tak się stanie wlej kolejną chochelkę gorącego bulionu do ryżu.

Porada-> garnek z bulionem cały czas musi znajdować się na gazie, aby bulion do risotto z cukinią był gorący.

W żadnym wypadku dolanie bulionu nie może spowodować przerwania procesu gotowania się risotto z cukinią. Ryż zaś powinien gotować się na małym ogniu i ledwie „pyrkać”, tak jak nasz rosół.

Po około 15 minutach gotowania ryż powinien być już „a dente”. Oznacza to, że jest już miękki, ale wciąż stawia opór pod zębem w końcowej fazie jego gryzienia. To idealny moment, aby zacząć wykańczać Wasze risotto z cukinią.

Porada-> ryżu nie wolno przegotować, to niedopuszczalne

Zetrzyj cukinię na dużych oczach tarki. Gdy na patelni wciąż jest sporo bulionu dodaj startą cukinię i zamieszaj wszystko. Dobrym pomysłem jest dodanie w tym momencie również 3 lub 4 listków mięty, która znakomicie pasuje do tego dania. Dodaj dla smaku suszone płatki chilli, a następnie gotuj całość 3 minuty.

Zgaś gaz po patelnią i zdejmij patelnię z palnika. Wrzuć na patelnię porządną łyżkę zimnego masła i 3 łyżki startego parmezanu. Zamieszaj dokładnie, przykryj patelnię pokrywką i zostaw pod przykryciem na 2 minuty.

Podawaj od razu posypane natką kopru włoskiego, listkami świeżej mięty albo czymkolwiek zamarzysz. Możesz również dodatkowo posypać Twoje risotto grubo zmielonym pieprzem. Pamiętaj, że idealne risotto to lejące się risotto, a podaje się je zawsze w głębokim talerzu.


Przygotuj także pyszne clafoutis ciasto z wiśniami przepis prosto z Francji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *