Risotto z fenkułem ricottą i chilli

Moje risotto jest pysznie zbalansowane ze słodkim, duszonym fenkułem, łagodnym smakiem serka ricotta i lekką ostrością chilli.

Risotto z fenkułem to świetne zestawienie słodkiego, duszonego fenkułu z łagodnym smakiem ricotty, a także  lekką ostrością chili. Ja wiem, że w trakcie gotowania to danie może nie wygląda imponująco, ale zdecydowanie broni się smakiem. Przeciwnicy fenkuła (inaczej koper włoski) i jego anyżkowego posmaku mogą odetchnąć z ulgą; podczas duszenia posmak ten w większości zanika, pozostaje zaś słodki smak samego warzywa. Pamiętaj, że dobre risotto to takie, które jest lekko „lejące się”. Gdy dasz za dużo sera ten szybko zamieni Twoje risotto w niejadalną, zbitą masę, która „rośnie” w ustach podczas jedzenia. Stosuj się do moich wskazówek, a Twoje risotto będzie wyborne.

Składniki

150 gramów ryżu arborio;
1 litr domowego bulionu z kurczaka;
1 kieliszek białego wina;
1-2 bulwy kopru włoskiego (fenkuła);
4 łyżki sera ricotta;
100 gramów sera Grana Padano;
masło;
1 główka czosnku;
1 cebula;
seler naciowy;
chili;
1 limonka;
sól, pieprz;

Przepis na risotto z fenkułem

Posiekaj drobno 1-2 bulwy kopru włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie wrzuć pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Smaż nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj posiekany koper włoski i duś go pod przykryciem około 15 minut. Jeśli zajdzie potrzeba podlej niewielką ilością wody.

Podczas gdy fenkuł się dusi pokrój w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i 2 ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy, a następnie rozgrzej i wrzuć na patelnię cebulę, czosnek i seler naciowy. Na wolnym ogniu smaż warzywa przez około 10 minut (soffritto) aby nieco zmiękły.

Zwiększ płomień i wrzuć do soffritto ryż arborio. Smaż kilka minut, aby ryż się zeszklił. Dolej wtedy wino i odparuj alkohol. Następnie wlej chochelkę bulionu i duś ryż przez około 10 minut. W miarę odparowywania wody dolewaj kolejne chochelki bulionu. Nigdy nie wlewaj całego 1 litra bulionu od razu. Po upływie około 10 minut wrzuć do risotto uduszony fenkuł. Zamieszaj i duś jeszcze max 5 minut.

Risotto z fenkułem sposób podania

Zdejmij z ognia risotto z fenkułem i wrzuć do niego na koniec 100 gramów startego Grana Padano, 4 łyżki serka ricotta, 2 łyżki masła i skórkę z limonki, z tej wyciśnij sok. Zamieszaj, przykryj i zostaw na 2 minuty aby osiągnęło właściwą konsystencję. Zetrzyj w moździerzu płatki chilli. Podawaj posypane natką z fenkułu, startymi płatkami chilli, a także kawałkami serka ricotta.


Wypróbuj także przepis na surówka z fenkuła.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *