Risotto z kiełbasą fenkułem i grzybami

Risotto z kiełbasą, a konkretnie z mięsem z białej kiełbasy, krojonym drobni fenkułem i świeżymi grzybami doprawione na koniec masłem i parmezanem.

Risotto z kiełbasą z dodatkiem kopru włoskiego i grzybów to zestawienie idealne. Wbrew pozorom przyrządzenie prawdziwego, dobrego risotto nie jest łatwe. Jeśli jednak zachowasz kilka podstawowych zasad Twoje risotto spowoduje, że rozkochasz się w nim na dobre. A jakie risotto Tobie zasmakuje? Ja „na przełamanie się” proponuję takie z białą, świetnie doprawioną kiełbasą, grzybami i fenkułem. To risotto trzeba przygotować samemu, bo nigdzie nie podadzą Ci tak dobrego zestawienia. To risotto z kiełbasą, z fenkułem, a także z grzybami przekona Cię do tego typu dań.

Składniki

180 gramów ryżu arborio;
200 gramów białej surowej kiełbasy;
1 bulwa fenkuła (koper włoski);
25 gramów suszonych grzybów;
25 gramów sera grana padano lub parmezanu;
2 łyżki masła;
2 duże szalotki;
anyż w ziarenkach;
sól, pieprz;

Risotto z kiełbasą przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 180 gramów ryżu arborio lub carnaroli (po 60 gramów na osobę), 200 gramów białej surowej kiełbasy, 1 bulwę fenkuła (koper włoski), 25 gramów suszonych grzybów (tutaj podgrzybki), 25 gramów sera grana padano lub parmezanu, 2 łyżki masła, 2 duże szalotki, anyż w ziarenkach.

Kiełbasę wyjmij z jelit, fenkuła i szalotki posiekaj w drobną kosteczkę, przygotuj ryż. Na bok odłóż natkę fenkuła będzie potrzebna później.

Grzyby zalej niecałym 1 litrem wrzącej wody i mocz je przez 30 minut. Następnie gotuj je na bardzo wolnym ogniu 30 minut, aby zmiękły. Grzyby przecedź i odłóż na bok do przestygnięcia, a wywar postaw na gazie na minimalnym ogniu.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć szalotkę i fenkuła i zeszklij je. Następnie wrzuć na patelnię ryż i smaż go 3 minuty, aż również się zeszkli. Warzywa nie mogą się przyrumienić!

Wlej na patelnię chochlę wywaru grzybowego i mieszając od czasu do czasu gotuj ryż na wolnym ogniu. Gdy wywar grzybowy na patelni w większości wyparuje dolej kolejną chochelkę. Postępuj tak, aż ryż będzie „al dente”. Zwykle powinno to zająć nie więcej, jak 15 minut. Ryż powinien na patelni „mrugać”, jak nasz rosół podczas gotowania.

Porada-> wywar grzybowy musi być cały czas na ogniu, by po jego kolejnych dolewkach do ryżu nie nastąpiło obniżenie temperatury na patelni.

Na drugą patelnię wrzuć mięso z kiełbasy i smaż kilka minut, aż tłuszcz z niej się wytopi, a kiełbasa lekko zarumieni się. Dodaj wtedy posiekaną szalotkę oraz zmiażdżoną w moździerzu łyżeczkę ziaren anyżu. Dodaj także posiekane, lekko przestudzone grzyby i pół szklanki wywaru grzybowego, którym podlewasz ryż.

Gdy ryż jest „al dente”, a na patelni pozostanie jeszcze około połowa dolanego wywaru grzybowego przełóż do niego przesmażoną kiełbasę z grzybami.

Risotto z kiełbasą sposób podania

Wyłącz gaz pod patelnią, a następnie dodaj do risotto 2 łyżki masła oraz starty ser. Wymieszaj delikatnie wszystko i przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Pozostaw na dwie minuty. Podawaj od razu ozdobione natką kopru włoskiego.


Wypróbuj pyszny <<przepis na risotto z grzybami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *