Roladka z kurczaka została przygotowana z piersi kurczaka. Mięso rozbiłem delikatnie na kotlety, a następnie obłożyłem szynką dojrzewającą i wypełniłem mozzarellą. Po jego zwinięciu w roladkę upiekłem je w piekarniku. Danie smakuje wybitnie, bowiem delikatny kurczak wzmocniony jest smakiem wędzonej szynki, a mozzarella ciągnie się podczas powodując uśmiech zadowolenia na twarzach. Naprawdę polecam.
Składniki
pierś z kurczaka o wadze 350 gramów
około 100 gramów mozzarelli
kilka plastrów specku lub szynki wędzonej
sól, pieprz
Roladka z kurczaka z szynką przepis
Przetnij pierś z kurczaka wzdłuż na połowę. Każdy z filetów delikatnie rozbij na kotlety. Posól i popieprz. Na każdy z kotletów nałóż plastry wędliny oraz po dwa spore słupki mozzarelli
Zwijaj kotlety na roladki, a następnie każdą z roladek owiń papierem do pieczenia i folią aluminiową (utwórz tzw. cukierki).
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij roladki z piekarnika i pozostaw na około 10 minut do odpoczęcia.
Podawaj przekrojone na połowę pod skosem.
Wypróbuj również <<przepis na roladki schabowe faszerowane fetą>>.